Lassú ütemben emelkedtek a fogyasztói kiadások az Egyesült Államokban júniusban

Gazdaság, 2019.07.30

Az utóbbi négy hónap leglassabb ütemével emelkedtek a fogyasztói kiadások júniusban az Egyesült Államokban, miközben a személyi jövedelmek már az ötödik egymást követő hónapban stabilan nőttek, és az amúgy is magas megtakarítási ráta még feljebb kúszott.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy júniusban, havi összevetésben, a fogyasztói kiadások 0,3 százalékkal, a személyi jövedelmek pedig 0,4 százalékkal emelkedtek. Májusban a jövedelmek ugyancsak 0,4 százalékkal, a kiadások pedig 0,5 százalékkal nőttek.

A jövedelmek legfontosabb összetevői, a bérek és fizetések júniusban 0,5 százalékkal, májusban pedig 0,2 százalékkal emelkedtek.

A megtakarítási ráta a májusi 8,0 százalékról 8,1 százalékra emelkedett júniusban.

Az amerikai hazai össztermék (GDP) majdnem 70 százalékát a személyi fogyasztás adja, így meghatározó súlya van a gazdasági növekedés alakulásában.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe (lényegében a fogyasztói árak változása) júniusban havi szinten 0,1 százalékkal emelkedett, de elemzők 0,2 százalékot vártak a májusi 0,1 százalék után. A gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index júniusban 0,2 százalékkal nőtt, csakúgy mint májusban, összhangban az elemzői várakozásokkal.

Éves összevetésben a személyes fogyasztási kiadások árindexe 1,4 százalékra rúgott júniusban és májusban is, de elemzők 1,7 százalékra számítottak az év hatodik hónapjáról. A maginfláció 1,6 százalékra nőtt a májusban mért 1,5 százalékról, ami ugyancsak elmarad az 1,7 százalékos elemzői várakozásoktól.

A friss adatok azt mutatják, hogy az amerikai fogyasztók továbbra is elég erős ütemben növelik kiadásaikat ahhoz, hogy ne szakadjon meg a rekord hosszúságú gazdasági expanzió. Az infláció pedig alacsony, az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) álláspontja szerint túlságosan is alacsony.

A Fed az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexében határozza meg inflációs célszámát. A 2 százalékos célszámot 2012 áprilisa óta először tavaly márciusban érte el a tényleges árindex. Utoljára decemberben állt 2,0 százalékon ez az érték, azóta folyamatosan alatta áll.
https://www.bea.gov/system/files/2019-07/pi0619.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!