Lassuló ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás februárban

Gazdaság, 2024.02.22

Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt februárban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) csütörtökön közzétett előzetes értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI előzetes értéke 51,4 pontra csökkent februárban a héthavi csúcsot jelentő januári 52,0 pontról.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

Februárban az amerikai feldolgozóipari BMI előzetes értéke az elemzők által várt 50,5 pont helyett 51,5 pontra, 17 havi csúcsra emelkedett a januári 50,7 pontról. Az S&P Global előzetes adatai szerint februárban az amerikai feldolgozóiparban a kibocsátás három hónapja először, 2023 áprilisa óta a leggyorsabb ütemben nőtt a 2022 májusa óta a legnagyobb mértékben bővülő új megrendeléseknek köszönhetően. A januári kedvezőtlen időjárás után az ellátási láncokban is javulás történt, a foglalkoztatás pedig 2023 szeptembere óta a leggyorsabb ütemben nőtt.

A szolgáltatóipari BMI a januári 52,5 pontról 51,3 pontra csökkent, elmaradva az 52,0 pontra számító elemzői előrejelzésektől. A szolgáltatószektorban az új megrendelések lassuló ütemű bővülést mutattak, az ágazat kibocsátása az előző hónaphoz képest mérsékeltebben nőtt.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza az eredményt kommentálva megjegyezte: az előzetes februári BMI-adatok alapján az Egyesült Államok gazdasága az első negyedév közepén tovább bővült. Bár a szolgáltatási szektor növekedése kissé alábbhagyott, a feldolgozóipar kibocsátása tíz hónapja a leggyorsabb ütemben nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!