Lassult a drágulás az Egyesült Államokban, de még mindig közel a rekordhoz az infláció

Gazdaság, 2022.08.10

    Washington, 2022., augusztus 10., szerda (MTI) Az Egyesült Államokban 8,5 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése júliusban az egy évvel korábbihoz képest - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala.

Az adat a vártnál kisebb, de még így is rekordközeli. Elemzések szerint az infláció megtorpanó növekedését az üzemanyagok árának meredek júliusi csökkenése okozta, és szakértők remélik, hogy az egy hónappal korábbi, 9 százalék feletti infláció volt a csúcspont, és innen mérséklődni kezd az áremelkedés üteme.

A Comerica Bank vezető közgazdásza, Bill Adams a CNN hírtelevíziónak azt mondta, hogy az éves alapon számolt infláció elérhette csúcspontját. Az Amerikai Gazdaságkutató Intézet szakértője, Peter Earle a Fox hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy hosszú lesz az út, és még sok minden történhet ameddig sikerül elérni a jegybank által célként kitűzött 1,5-2,5 százalékos éves inflációs célt.

A júliusi infláción belül az energiaköltségek havi alapon 4,6 százalékkal mérséklődtek, de az egy évvel korábbihoz képest még mindig 32,9 százalékkal voltak magasabbak. Az üzemanyagok ára júliusban júniushoz képest 7,7 százalékkal esett vissza, de a 2021. júliusihoz képest még mindig 44 százalékkal magasabb. Az élelmiszerek áremelkedése havi összevetésben folytatódott júliusban; 1,1 százalékkal voltak drágábbak, míg egy év alatt 10,9 százalékkal drágultak, ami 1979 májusa óta a legmagasabb érték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!