Lassult a feldolgozóiparon kívüli szektor növekedése áprilisban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2019.05.03

Lassult a feldolgozóiparon kívüli - főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő - szektor növekedése áprilisban az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management - ISM) pénteken közölte, hogy a nem feldolgozóipari ágazatok beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 55,5 pontra - 2017 augusztusa óta a legalacsonyabb szintre - süllyedt a márciusi 56,1 pontról. Elemzők gyorsulást, 57,0 pontos értéket vártak áprilisra.

Az utóbbi 12 hónap átlagában 58,4 pontra rúgott a BMI értéke, a legmagasabb 60,8 pont volt, tavaly szeptemberben, a mostani pedig a legalacsonyabb.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi.

A nem feldolgozóipari szektor már a 111. egymást követő hónapban növekedett áprilisban.

Az alindexek közül az üzleti aktivitás BMI-mutatója 2,1 ponttal 59,5 pontra nőtt, míg a foglalkoztatottsági mutató 2,2 ponttal 53,7 pontra, az új megrendelések mutatója 0,9 ponttal 58,1 pontra, az árindex pedig 3,0 ponttal 55,7 pontra süllyedt.

A válaszadók többsége kedvezően nyilatkozott az üzleti feltételekről, de továbbra is aggódnak a képzett munkaerő hiánya miatt.

Az eltérő módszertannal dolgozó IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport szintén pénteken tette közzé amerikai szolgáltató szektori BMI-adatait. Az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe 53,0 pontra - 2017 decembere óta a legalacsonyabb szintre - mérséklődött áprilisban az előző havi 55,3 pontról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!