Lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme márciusban az euróövezetben

Gazdaság, 2020.03.31

Lassult és ezzel még távolabb került az inflációs céltól a fogyasztói árak emelkedésének üteme az euróövezetben márciusban az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) gyorsbecslése szerint.

A kedden közzétett előzetes adatok szerint márciusban éves összehasonlításban 0,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a 19 uniós országot tömörítő eurózónában.

Elemzők 0,8 százalékkal számoltak.

Februárban 1,2 százalékos, tavaly márciusban még 1,4 százalékos emelkedést mértek.

Márciusban az energiaárak húzták lefelé az euróövezeti inflációt. Éves összevetésben 4,3 százalékkal csökkentek az energiaárak, szemben a februári 0,3 százalékos mérséklődéssel. Az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékek ára 2,4 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 1,3 százalékkal nőtt márciusban a februári 2,1 százalék, illetve 1,6 százalékos emelkedés után.

Az energiaárakat nem számolva 1,3 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak a februári 1,4 százalék után, a gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 1 százalékkal nőtt a februári 1,2 százalékot követően.

Havi összevetésben 0,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az euróövezetben. Az energiaárakat nem számolva 0,9 százalékos volt a növekedés, az energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat sem tartalmazó maginfláció pedig 1,1 százalékkal nőtt.

A végleges adatsort április 17-én hozza nyilvánosságra az Eurostat.

Az Európai Központi Bank elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

Tavaly egy hónapban sem érte el a 2 százalékot a fogyasztói árak éves összevetésű emelkedésének üteme, a legmagasabb értéket, 1,7 százalékot áprilisban mérték. Legutóbb 2018 októberében állt 2 százalék fölött az éves infláció az euróövezetben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!