Lassult a horvát gazdaság növekedése a negyedik negyedévben

Gazdaság, 2020.02.28

Az előző negyedévnél lassabban, 2,5 százalékkal nőtt a horvát bruttó hazai termék (GDP) tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal pénteken.

Ez a huszonkettedik negyedév, amelyikben nőtt a GDP Horvátországban, az előző negyedévben 2,9 százalékkal bővült.

Tavaly egész évben 2,9 százalékkal nőtt a GDP, gyorsabban, mint 2018-ban, amikor évesen szintén 2,6 százalékkal bővült.

A jelentés szerint a negyedik negyedévben a bővülés az export és háztartások végső fogyasztási növekedésének köszönhető. A külső kereslet ugyanakkor negatívan járult hozzá a GDP-hez.

A végső fogyasztási kiadások 4 százalékkal nőttek a negyedik negyedévben, gyorsabban, mint az előző negyedévben, amikor 3,1 százalékos volt a növekedés. Nőtt az állam fogyasztása, éves szinten 3,9 százalékra, amely az előző negyedévben még 3,1 százalékon állt.

Az export 5,6 százalékkal, az import 0,1 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben éves szinten.

A beruházások 4 százalékkal bővültek, lassabban, mint az előző negyedévben, amikor 5 százalékkal nőttek. Nőtt az állam fogyasztása, éves szinten 3,5 százalékra, amely az előző negyedévben még 2,9 százalékon állt.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a negyedik negyedévben 0,3 százalékkal bővült a GDP az ezt megelőző negyedévhez képest, míg éves szinten 2,7 százalékkal nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!