Lassult az amerikai feldolgozóipari szektor júniusi teljesítménynövekedése

Gazdaság, 2022.07.01

Két intézmény szerint is lassult az amerikai feldolgozóipari szektor júniusi teljesítménynövekedése.

Az Egyesült Államok Ellátásilánc-menedzsment Intézete (Institute for Supply Management - ISM) pénteken azt közölte, hogy a feldolgozóipari ágazat júniusi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 53 pontra, 2020 júniusa óta a legalacsonyabb szintre gyengült a májusi 56,1 pontról.

Elemzők kevésbé romló mutatóra, 54,9 pontra számítottak júniusra.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az ISM feldolgozóipari BMI-je januárban már 25. hónapja állt az 50 pontos választóvonal fölött.

Az alindexek közül egyebek között az új megrendelések mutatója a májusi 55,1 pontról júniusban 49,2 pontra esett, miközben a foglalkoztatottsági hajlandóságot tükröző mutató 49,6 pontról 47,3 pontra süllyedt.

Az eltérő módszertannal dolgozó Markit londoni gazdaságkutató intézet ugyancsak pénteken számolt be arról, hogy számításai szerint is lassult az amerikai feldolgozóipar teljesítménynövekedése, a júniusi beszerzésimenedzser-index 52,7 pontra, mintegy két éve legalacsonyabb szintre esett a májusi 57 pontról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!