Lassult az amerikai magánszektor növekedése augusztusban

Gazdaság, 2019.08.22

Érezhetően lassult az amerikai magánszektor növekedése augusztusban, és több mint kilenc év óta először visszaesett a feldolgozóipar teljesítménye az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport csütörtökön közzétett jelentése szerint.

Az előzetes adatok szerint a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 49,9 pontra, 119 havi mélypontra csökkent augusztusban az előző havi 50,4 pontról. Elemzők enyhe emelkedésre, 50,5 pontra számítottak.

A szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe 50,9 pontra, háromhavi mélypontra süllyedt a júliusban mért 53,0 pontról. Elemzők enyhébb lassulást, 52,8 pontos értéket vártak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari előzetes értékek összesítésével kalkulált kompozit BMI szintén háromhavi mélypontra, 50,9 pontra esett augusztusban az előző havi 52,6 pontról. Elemzők 51,7 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél kisebb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulását tükrözi.

Az előzetes eredményt kommentálva Tim Moore, az IHS társigazgatója rámutatott: az augusztusi adatok egyértelműen jelzik, hogy a gazdasági növekedés tovább lassult a harmadik negyedévben. A feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI-k jóval gyengébbek, mint 2019 elején voltak, és az augusztusi adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a hazai össztermék (GDP) nagyjából 1,5 százalék körüli mértékben bővülhetett.

Moore szerint a leginkább aggasztó jelenség az, hogy az új megrendelések állománya alig, az utóbbi évtized leggyengébb ütemével nőtt, főleg a szolgáltatási szektor lendületvesztése miatt. Az üzleti várakozások tovább romlottak augusztusban, és az adatok gyűjtésének kezdete, 2012 óta a legmélyebb szintre kerültek. A vállalatok valószínűleg óvatosabbak lesznek kiadásaikkal, beruházásaikkal és az alkalmazotti létszám növelésével a következő hónapokban.

Az idei második negyedévben az Egyesült Államok bruttó hazai terméke az előző negyedévvel összevetve 2,1 százalékkal nőtt, szemben az első negyedévi 3,1 százalékkal és az elemzők által prognosztizált 1,8 százalékkal. A lassulást főleg a 4,1 százalékkal emelkedő lakossági fogyasztás fékezte. Az üzleti beruházások 0,8 százalékkal csökkentek a világgazdasági növekedés lanyhulása és a kereskedelmi feszültségek kiéleződése miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!