Lassult az amerikai szolgáltatóipar teljesítményének a növekedése júniusban

Gazdaság, 2022.07.06

Az amerikai szolgáltatóipari szektor teljesítménymutatói júniusban előző havinál gyengébben, de a vártnál jobban alakultak az ISM és az S&P Global gazdasági kutatóintézetek beszerzésimenedzseri-indexeinek a tanúsága alapján.

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) júniusban 55,3 pontra csökkent a májusi 55,9 pontról, felülmúlva az 54,3 pontos piaci előrejelzést.

A júniusi érték továbbra is erős növekedést jelez az Egyesült Államok szolgáltatási szektorában, hiszen a BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Az enyhe lassulás az új megrendelések némileg gyengébb beérkezésének és a foglalkoztatás csökkenésének volt tulajdonítható. Az új megrendelések mutatószáma 55,6 pontra csökkent 57,6 pontról, a foglalkoztatásé pedig 47,4 pontra az előző havi 50,2 pontról.

Az üzleti aktivitás viszont erősödött, a mutatószám 56,1 pontra emelkedett júniusban a májusi 54,4 pontról. Az inflációs nyomás mutatószáma továbbra is nagyon magas: 80,1 pont 82,1 pont után.

A készletek 2022 januárja óta először csökkentek 47,5 pontos mutatószám alapján a májusi 51,0 pont után. A készletezési hangulatindex pedig júniusban a negyedik egymást követő hónapban volt az 50 pontos határ alatt (46,2 pont 44,5 után), ami azt jelzi, hogy a készletek "túl alacsony" szinten vannak, és nem elegendőek a jelenlegi üzleti igények kielégítésére.

Ennek ellenére a kilátások továbbra is aggasztják a gazdasági szereplőket, mivel "a logisztikai kihívások, a korlátozott munkaerő-állomány, az anyaghiány, az infláció, a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború továbbra is negatívan hat a szolgáltatási ágazatra" - mondta Anthony Nieves, az ISM Szolgáltatási Üzleti Felmérés Bizottságának elnöke.

Az S&P Global amerikai szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexének júniusi végleges értéke 52,7-re javult az előzetes 51,6-os értékről, de alacsonyabb lett a májusi 53,4-es értéknél, ami a szektor teljesítményének január óta legkisebb mértékű növekedését jelzi.

Az új megrendelések közel két év óta először csökkennek, mivel a tartós árnyomás és a gazdasági bizonytalanság a keresletet sújtja. A beszerzési árak továbbra is jelentős mértékben emelkedtek, bár az infláció a májusi felmérési csúcshoz képest mérséklődött. Az emelkedő bérszint és az üzemanyagárak növekedése kulcsszerepet játszott a magasabb működési költségekben. Az üzleti bizalom a következő évre vonatkozó kilátásokkal kapcsolatban 21 hónapos mélypontra esett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!