Lassult az euróövezeti infláció

Gazdaság, 2024.02.22

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön. Tavaly januárban az éves infláció 8,6 százalék volt.

Januárban 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak decemberhez viszonyítva, amikor még 0,2 százalék növekedést mértek.

Mérséklődött januárban az energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció mértéke is: évi 3,3 százalékra lassult a decemberi 3,4 százalékos éves növekedés után. Havi összevetésben 0,9 százalékos volt a fogyasztói árak csökkenése energia- és élelmiszerek nélkül januárban a decemberi 0,5 százalékos növekedést követően.

Az energiaárak januárban 6,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól a decemberi 6,7 százalékos csökkenés után.

Az élelmiszer és élvezeti cikkek, (dohány, alkohol) árának az éves növekedési üteme 5,6 százalékra lassult januárban a decemberi 6,1 százalékról.

Az Európai Unióban az éves infláció januárban 3,1 százalékra csökkent a decemberi 3,4 százalékról. Egy éve még 10 százalékot mértek.

A legalacsonyabb éves inflációs rátát Dániában és Olaszországban mérték januárban (egyaránt 0,9 százalékosat), továbbá Lettországban, Litvániában és Finnországban (mindhárom országban 1,1 százalékosat). A legmagasabb éves infláció Romániában volt januárban (7,3 százalék), Észtországban (5,0 százalék) és Horvátországban (4,8 százalék). Decemberhez képest az éves infláció tizenöt tagállamban csökkent, egyben nem változott, tizenegyben pedig emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!