TV műsor

Lassult az OECD gazdasági növekedése a harmadik negyedévben

Gazdaság, 2019.11.19

Lassult az OECD tagállamainak együttes gazdasági növekedése a harmadik negyedévben az előző negyedévvel összevetve.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapjára kedden felkerült nem végleges adatok szerint a GDP-növekedés 0,3 százalék volt a harmadik negyedévben a második negyedévi 0,4 százalék és az első negyedévi 0,6 százalék után.

Éves összevetésben az OECD gazdasági növekedése a második negyedévhez hasonlóan 1,6 százalék volt a harmadik negyedévben. Az első negyedévben a GDP 1,7 százalékkal nőtt.

A 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportról még nincs összesített adat.

Az idei harmadik negyedévben az Európai Unió gazdasági növekedése - negyedéves összevetésben - 0,3 százalékra gyorsult a második negyedévi 0,2 százalékról. Az első negyedévben 0,5 százalékos növekedést jegyeztek fel.

Éves szinten a harmadik negyedévben a térség gazdasági teljesítménye 1,3 százalékra lassult a második negyedévi 1,4 százalékról, miután az első negyedévben 1,7 százalék volt a bővülés.

A hét legfejlettebb ország, a G7 gazdasági növekedése a második negyedév után a harmadik negyedévben is 0,3 százalék volt az első negyedévi 0,6 százalékot követően.

Éves szinten a növekedés fokozatosan lassult, a harmadik negyedévben a GDP 1,5 százalékkal, a második negyedévben 1,6 százalékkal, az első negyedévben 1,9 százalékkal bővült.

A G7-csoporton belül az idei harmadik negyedévben éves szinten a legnagyobb mértékben az Egyesült Államok gazdasága nőtt, 2 százalékkal, a legkisebb ütemben pedig Olaszországé, 0,3 százalékkal. Európa legnagyobb gazdasága, a német 0,5 százalékkal bővült a harmadik negyedévben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!