Lassult az OECD gazdasági növekedése a negyedik negyedévben

Gazdaság, 2021.02.18

Jelentősen lassult az OECD tagállamainak együttes gazdasági növekedése a negyedik negyedévben az előző negyedévvel összevetve.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapján szereplő adatok szerint a GDP-növekedés 0,7 százalék volt a negyedik negyedévben a harmadik negyedévi 9 százalék bővülés után.

Az OECD gazdasági teljesítménye 4,9 százalékkal csökkent tavaly a 2019. évi 1,7 százalék növekedés után.

A hét legfejlettebb ország, a G7 csoport GDP-je 0,8 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben az előző negyedévvel összevetve, amikor még 9,2 százalékos növekedést regisztráltak. Negyedéves szinten 3 százalékos GDP-növekedést jegyeztek fel Japánban, 1,9 százalékosat Kanadában, 1-1 százalékos bővülést az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, illetve 0,1 százalékosat Németországban. Negyedéves összevetésben ugyanakkor 2 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye Olaszországban és 1,3 százalékkal Franciaországban.

Éves szinten a G7 csoportban a GDP mínusz 3,5 százalék (Egyesült Államok) és mínusz 9,9 százalék (Nagy-Britannia) között szóródott.

A tavalyi utolsó negyedévben az euróövezet GDP-je 0,6 százalékkal, az Európai Unióé pedig 0,4 százalékkal csökkent negyedéves szinten.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!