Legjobban fizető állások Magyarországon, diplomával és anélkül

Gazdaság, 2022.01.23

Amikor valaki pályaválasztás előtt áll, több szempontot is mérlegel. Először is, hogy milyen képesítés és végzettség szükséges ahhoz, hogy az adott szakmát űzze, másodszor milyen fizetést lehet elérni szakmán belül, harmadszor pedig, hogy mennyire vonzó számára az adott munka.

Önéletrajz Hiszen hiába csábító anyagilag egy adott szakma, ha az illető nem érzi úgy, hogy ott lenne a helye.

Természetesen vannak olyan emberek, akik már gyerekkoruk óta tudják mivel szeretnének foglalkozni ha felnőnek. Ezt a példát azonban nem sokan követik, sokan inkább bizonytalanok. Ez a cikk elsősorban nekik készült.

Alapvetően két csoportra lehet bontani a szakmákat. Vannak azok a típusú munkák, amelyekhez kötelező a diplomás végzettség, és értelemszerűen azok, amelyekhez nem. Lássuk először a diplomához kötött, legjobb fizetést kínáló szakmákat.

Legjobban fizetett szakmák, diplomával

A legtöbb diplomás szakember a műszaki-, informatikai-, orvos- és egészségtudományi és pedagógusképzésekről kerül ki. Az említett szakokon végzett diákok zömében olyan munkahelyre kerülnek, ahol a diplomájukat hasznosítani tudják. Ha szakmánként vizsgáljuk a fizetéseket, akkor a lista élére kerülnek a műszaki végzettséggel rendelkezők, a mérnökök. Ők azok, akik friss diplomával a kezükben átlagon felüli béreket kaphatnak. Szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen a pályakezdők egész hamar (akár 2-3 hónapon belül) találnak maguknak állást. Ha számszerűsítjük a bérüket, akkor az átlagfizetés 290 és 380 ezer forint közé tehető.

Az abszolút nagy presztízsű és jó fizetéssel járó szakmák közé soroljuk a jogi- és államtudományi diplomásokat. Az ő esetükben az átlagos kezdő, bruttó fizetés 270 és 370 ezer forint között mozog.

Évről évre hatalmas népszerűségnek örvend a tanulók körében a kereskedelem és marketing szak. Egy marketing szakember a mai digitális világban szinte elengedhetetlen munkaerő, ezért a diploma megszerzése után munkalehetőségek sora várja a jelentkezőt. Az ő kezdő, bruttó jövedelme 200 és 340 ezer forint közé tehető.

Az előző esetekben leginkább az alapképzést elvégző diplomások, jelenlegi pénzügyi helyzetét részleteztük. Azonban a tény az, hogy egy mesterszakon végzett pályakezdő keresete akár meg is duplázódhat rögtön az elején. Persze mindez több időt és energiát is vesz igénybe, de az igazán elszántak sosem látnak maguk előtt akadályt, igaz?

Milyen állástípusok fizetnek a legjobban, diploma nélkül?

Miután megvizsgáltuk a felsőoktatásban résztvevők anyagi kilátásait, nézzük át a diplomát nem igénylő, bár jól fizető, versenyképes jövedelmet biztosító szakmákat is. A cégek a pénzügyi és informatikai szakemberek mellett marketing specialistákat keresnek a legjobban. Aki vonzónak találja a marketing szakterületet, már előnyben van sok szakmával szemben. A digitális platformok, az értékesítés és a reklám/hirdetés világában akkor is rengeteg lehetőség áll előtted, ha nem vettél részt felsőoktatásban. A szakma előnye, hogy számtalan online kurzust el lehet végezni, ezzel is mélyítve a tudást. Az átlagos bruttó jövedelem 500 és 600 ezer forint körül mozog Magyarországon.

Van egy másik szakma még, amelyiknek fontos szerep jutott a mai világban. A webdesigner szakma számos trendi állást ajánl a kreatív embereknek. Pénzügyi szempontból azért abszolút jövedelmező, hiszen bruttó 700 – 800 ezer forint fizetésre számíthat az, aki ebben a szakmában képzeli el a jövőjét.

A digitális érában egyre nagyobb szükség van a programozók és az informatikusok szakértelmére. Egy pályakezdő diplomás informatikus és egy OKJ tanfolyamot végzett szakember is könnyedén el tud helyezkedni a munkaerő-piacon. Ami a fizetést illeti, kezdőként kifejezetten érzékelhető a különbség. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a folyamatos fejlődést igénylő szakmában az évek előrehaladtával, sok tapasztalattal és mély tudással, ne lehetne a határ a csillagos ég. Nem számít, hogy diplomával vagy anélkül indulsz útnak. A szakma stabil megélhetést biztosít, és mivel hiányszakmának számít jelenleg is, így a bérek emelkedésére lehet számítani rövid és hosszútávon egyaránt.

Hogyan kezdj hozzá az álláskereséshez?

Mielőtt elkezdenél munkát keresni, az első lépés legyen egy alaposan megtervezett önéletrajz összeállítása. Számtalan önéletrajzi sablont lehet felfedezni például a cvminta.com weboldalon. Ha szeretnéd növelni az esélyeidet, mindenképp ajánlatos néhány kört futni az oldalon fellelhető tippek között.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!