Legsikeresebb évét zárta a Garantiqa 2022-ben

Gazdaság, 2023.05.31

Harminc éves történetének legsikeresebb évét zárta a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2022-ben, 570 milliárd forint értékben vállalt új garanciát döntő részben mikro-, kis-, és középvállalati hitelek mögé; a kezességvállalási portfólió 28 százalékkal 2473 milliárd forintra emelkedett, ezzel a társaság már 3065 milliárd forint hitel felvételéhez segítette hozzá a magyar kkv szektort - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Kiemelték, 2022-ben a hazai kereskedelmi bankok vállalati hitelállományának bővülése 13,8 százalékot ért el, amelyen belül a kis- és középvállalati szektornak nyújtott hitelek állománya 12,7 százalékkal emelkedett. Ehhez a bővülési dinamikához képest kétszer tudott gyorsabban növekedni a Garantiqa kezességvállalási portfóliója, ami azt eredményezte, hogy a garanciaintézmény részesedése 41 százalék fölé nőtt a hazai kkv-finanszírozásban.

Szabó István Attila vezérigazgató a közleményben hangsúlyozta, az elmúlt évben a támogatott hitelprogramok - a tavaly júniusban kifutó krízis hitelek, az ősztől hozzáférhető Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram és az év közben megújuló termékpalettával jelentkező Széchenyi kártya program - keretében a vállalkozásokhoz jutó, 3700 milliárd forintnyi támogatott hitel túlnyomó része mögött a társaság garanciavállalása állt.

Hozzátette, ezzel a társaság nagyban segítette a gazdaság működőképességének fenntartását, hiszen a vállalkozások jó része számára csak a Garantiqa kockázatcsökkentő szerepvállalásával nyílt lehetőség az olcsó finanszírozási források igénybevételére. Enélkül a magas infláció és a megemelkedő piaci kamatok mellett több vállalkozás számára megoldhatatlan feladatot jelentett volna a tevékenység fenntartása - hívta fel a figyelmet a vezérigazgató.

Szabó István Attila a közleményben kitért arra, hogy a gazdasági válság ellenére az elmúlt évben a kezesség-beváltások volumene mindössze 34 milliárd forintot tett ki, ami az üzleti tervben prognosztizált érték 58 százalékát jelenti.

A vezérigazgató szerint a Garantiqánál tapasztalt mérsékelt beváltási ráta azt igazolja, hogy a hazai vállalkozások a válság előtti években sokat erősödtek, és az immár 3 éve tartó gazdasági nehézségeken - megfelelő állami segítség mellett - képesek úrrá lenni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!