Lendületbe jött a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben szeptemberben

Gazdaság, 2021.09.16

Négy hónap lassulás után lendületbe jött a feldolgozóipar az Egyesült Államok közép-atlanti térségében szeptemberben.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) philadelphiai ága csütörtökön közölte, hogy a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató értéke 30,7 pontra emelkedett az augusztusi 19,4 pontról. Elemzők további lassulásra, 19 pontra számítottak.

A nullánál kisebb érték a feldolgozóipar teljesítményének csökkenését jelzi, a pozitív érték pedig bővülésre utal.

Az általános tevékenységre és kiszállításokra vonatkozó mutatók emelkedtek, míg az új megrendelések és a foglalkoztatás helyzetét tükröző alindexek csökkentek, de így is magas szinten maradtak. A következő hat hónapra vonatkozó várakozások viszont jelentősen romlottak, egyre kevésbé optimisták a megkérdezett vállalatok.

Szeptemberben az új megrendelések alindexe 22,8 pontról 15,9 pontra süllyedt, a teljesítésre váró rendeléseké 7,0 pontról 5,4 pontra esett, míg a teljesített rendeléseket tükröző mutató 18,9 pontról 29,9 pontra emelkedett.

Némileg enyhültek az árnyomások. A ráfordítási árak alakulását tükröző alindex értéke az augusztusi 71,2 pontról 67,3 pontra esett, az értékesítési árak változását tükröző mutató értéke pedig 53,9 pontról 52,9 pontra mérséklődött.

A foglalkoztatási mutató 32,6 pontról 29,3 pontra süllyedt. A megkérdezett vállalatok 31,2 százaléka vett fel új munkavállalókat, 62,1 százaléknál nem változott a létszám, és csak 4,9 százalékuk bocsátott el embert.

A vállalkozások egyre kevésbé derülátóak a jövőt illetően. A hat hónapra előremutató várakozásokat tükröző index értéke 33,7 pontról 20,0 pontra zuhant szeptemberben, miközben júniusban még közel három évtizedes csúcson, 69,2 ponton állt.

A válaszadóknak immár csak a 32,5 százaléka számított arra, hogy bővül termelése a következő hat hónapban. A rendelésállomány növekedésére 48,7 százalék, a kiszállítások emelkedésére 56,0 százalék, a ráfordítási árak további emelkedésére 59,6 százalék, az értékesítési árakéra pedig 62,9 százalék számít.

Elemzők szerint a Fed philadelphiai körzetének feldolgozóipari aktivitásról közölt adata általában az országos trendet tükrözi.

Az amerikai gazdaság teljesítményének nagyjából közel 12 százalékát fedi le a feldolgozóipar.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!