Lendületes növekedésnek indult a görög gazdaság

Gazdaság, 2021.06.04

Kimagasló negyedéves gazdasági növekedést ért el Görögország az első negyedévben az ELSTAT nemzeti statisztikai hivatal pénteken publikált előzetes adatai alapján.

Az első negyedévben szezonális kiigazítással 4,4 százalékkal nőtt az előző negyedévihez képest a görögországi bruttó hazai termék (GDP).

A GDP az egy évvel korábbitól 2,3 százalékkal maradt el, míg az előző negyedévben még 7,9 százalékos volt az éves összevetésű elmaradás. A tavalyi harmadik negyedévben 10,5, a másodikban 13,8 százalékos éves visszaesést regisztráltak. A negyedik negyedévben 2,1 százalékkal, a harmadikban 2,5 százalékkal nőtt a görög bruttó hazai termék az előző negyedévhez képest, míg a második negyedévben még 5,2 százalékkal csökkent.

Az euróövezeten belül kimagasló volt a görögországi GDP növekedése az idei első negyedévben. Az euróövezeti GDP negyedéves bázison 0,6 százalékkal, éves bázison 1,8 csökkent az első negyedévben az Eurostat jelentése alapján. A legnagyobb euróövezeti országok közül a német GDP 1,7 százalékkal csökkent negyedéves és 3,0 százalékkal éves bázison. A francia 0,4 százalékkal nőtt negyedéves bázison és 1,5 százalékkal éves bázison. A spanyol 0,5 százalékkal csökkent negyedéves és 4,3 százalékkal éves bázison. Az olasz 0,4 százalékkal csökkent negyedéves bázison és 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Görögországban negyedéves bázison 0,6 százalékkal csökkent szezonális kiigazítással a belső fogyasztás az első negyedévben, éves bázison 2,4 százalékkal, miközben a beruházások 3,0, illetve 8,6 százalékkal nőttek.

A javak és szolgáltatások exportja 4,0 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, de 13,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A javak exportja negyedéves bázison 0,5 százalékkal csökkent, de a szolgáltatásoké 6,2 százalékkal nőtt. Az egy évvel korábbihoz képest a javak exportja 8,2 százalékkal emelkedett, a szolgáltatásoké 38,7 százalékos elmaradásban volt.

A javak és szolgáltatások importja 2,0 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző negyedévhez képest. Ezen belül a javak importja nem változott, a szolgáltatásoké 16,3 százalékkal emelkedett. Éves bázison a javak és szolgáltatások importja 5,0 százalékkal csökkent az első negyedévben, ezen belül a javaké 3,0 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 9,2 százalékkal.

Az OECD az utazási korlátozások várható enyhítésének a szolgáltatóipari ágazatokra és az exportra gyakorolt pozitív hatását figyelembe véve az idei évre 3,8 százalékos GDP-növekedést jelez előre Görögországnak a tavalyi 8,2 százalékos éves visszaesés után. A növekedés üteme az OECD prognózisa szerint 5,0 százalékra emelkedik.
https://www.statistics.gr/documents/20181/8e81a6bc-8243-7b5a-175a-51c45844d163
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!