Lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének felvásárlását a Waberer's csoport

Gazdaság, 2024.03.28

Sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplője, az MD International többségi részesedésének felvásárlását a Waberer's csoport - tájékoztatta a társaság csütörtökön az MTI-t.

Az MDI jól illeszkedik a magyar logisztikai vállalat portfóliójába, és hatékonyan támogatja a Waberer's stratégiai célját, hogy a régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává váljon - hangsúlyozták. A tavaly októberben bejelentett akvizícióval a magyar logisztikai cég tulajdonába került az MDI 55 százalékos tulajdonrésze, a fennmaradó 45 százalékos részesedés megvásárlására pedig opciót szerzett.

Az 1997-ben alapított MDI a szerb FMCG disztribúciós piac meghatározó szereplője, fő tevékenysége a belföldi disztribúció, a közúti fuvarozás, főként a kereskedelmi láncokhoz történő kiszállítás kisteherautókkal és furgonokkal, valamint a raktározás.

A közlemény szerint az MDI erős pozícióját mutatja, hogy jellemzően 10-20 éves együttműködései vannak multinacionális és helyi partnerekkel, az általa birtokolt, kedvező lokációjú földterület pedig ideális további raktárfejlesztéshez. A cég csaknem 300 munkavállalót alkalmaz, logisztikai központjai vannak Belgrádban, Niąben, Újvidéken és Čačakban, összesen csaknem 10 ezer négyzetméteres raktárterülettel. Előzetes adatok alapján az MDI 2023-as árbevétele 55 millió, EBIT-je 2 millió euró, adózott eredménye 1,8 millió euró volt.

A tranzakcióról szóló szerződés értelmében a Waberer's és az MDI kisebbségi tulajdonosai megállapodtak, hogy további fejlesztésekben és beruházásokban is együttműködnek.

A közlemény idézi Barna Zsoltot, a Waberer's International Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, aki elmondta: a csoport tavaly bemutatott stratégiáját organikus fejlesztések, illetve beruházások és akvizíciók kombinációjával kívánják elérni. Az MDI többségi tulajdonrészének felvásárlása hatékonyan támogatja ezeket célokat, és a második jelentős akvizíció a vasúti logisztika területén meghatározó pozíciójú magyar PSP csoport után.

A Waberer's célja, hogy 2027-re a kelet-európai régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává váljon, így további regionális akvizíciók lehetőségét is vizsgálja - közölték.

A Waberer's International Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír 3910 forinton zárt szerdán. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3940, a legalacsonyabb 1810 forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!