Londoni befektetői felmérés: a globális üzleti szektor szerint enyhült a közel-keleti válság eszkalációjának kockázata

Gazdaság, 2024.06.17

A globális vállalati szektor szereplői szerint számottevően enyhült a közel-keleti válság eszkalációjának kockázata.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági
elemzőház, az Oxford Economics friss globális befektetői felmérésében 80 nagyvállalat várakozásait vizsgálta. A felmérésbe bevont cégek együtt hatmillió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.

A vizsgálat szerint a két hónappal ezelőtti előző felmérésben kimutatott 65 százalékról 27 százalékra csökkent azoknak az üzleti vállalkozásoknak az aránya, amelyek szerint a közel-keleti konfliktus - mindenekelőtt a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet és Izrael háborúja - igen jelentős kockázatot jelent a világgazdaságra a következő két évben.

A közel-keleti eszkalációval kapcsolatos aggályok enyhülésével párhozamosan nőtt azoknak az üzleti vállalkozásoknak az aránya, amelyek a korábbinál kedvezőbben ítélik meg a világgazdasági kilátásokat, és ezeknek a vállalatoknak az aránya immár meghaladja azokét, amelyek szerint romlottak a globális kilátások.

Az Oxford Economics felmérésébe bevont cégek és befektetési intézmények 40 százaléka számolt be arról, hogy valamelyest derűlátóbbá vált az előző felmérés óta; a válaszadók alig több mint 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy valamivel gyengébbnek látja a következő két év kilátásait, mint két hónapja.

Az előző vizsgálatban éppen fordított volt a két tábor aránya.

A felmérésbe bevont vállalatok 2024-re szóló globális növekedési prognózisainak középértéke jelenleg 2,5 százalék, 0,2 százalékkal magasabb, mint az áprilisban elvégzett előző vizsgálat idején.

A várakozások megoszlását mutató grafikonos kimutatás alapján a válaszadók legnagyobb csoportja - hozzávetőleg 50 százalékuk - 2-3 százalék közötti világgazdasági növekedésre számít az idén.

Nullához közelít ugyanakkor azoknak az üzleti vállalkozásoknak az aránya, amelyek globális szintű idei recessziótól tartanak.

Más nagy londoni elemzőműhelyek is a korábbinál kedvezőbben ítélik meg a világgazdaság növekedési kilátásait.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő jelenleg érvényes negyedéves globális előrejelzése a világgazdaság 2,4 százalékos növekedését valószínűsíti 2024 egészére.

Ez jelentős mértékben, 0,3 százalékponttal javított prognózis, a cég ugyanis a korábbi előrejelzésében szereplő 1,2 százalékról 2,1 százalékra emelte az amerikai hazai össztermék (GDP) idei növekedési ütemére szóló becslését az amerikai gazdaság erőteljes növekedési lendülete miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!