Londoni befektetői felmérés: a globális üzleti szektor szerint enyhült a közel-keleti válság eszkalációjának kockázata

Gazdaság, 2024.06.17

A globális vállalati szektor szereplői szerint számottevően enyhült a közel-keleti válság eszkalációjának kockázata.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági
elemzőház, az Oxford Economics friss globális befektetői felmérésében 80 nagyvállalat várakozásait vizsgálta. A felmérésbe bevont cégek együtt hatmillió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.

A vizsgálat szerint a két hónappal ezelőtti előző felmérésben kimutatott 65 százalékról 27 százalékra csökkent azoknak az üzleti vállalkozásoknak az aránya, amelyek szerint a közel-keleti konfliktus - mindenekelőtt a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet és Izrael háborúja - igen jelentős kockázatot jelent a világgazdaságra a következő két évben.

A közel-keleti eszkalációval kapcsolatos aggályok enyhülésével párhozamosan nőtt azoknak az üzleti vállalkozásoknak az aránya, amelyek a korábbinál kedvezőbben ítélik meg a világgazdasági kilátásokat, és ezeknek a vállalatoknak az aránya immár meghaladja azokét, amelyek szerint romlottak a globális kilátások.

Az Oxford Economics felmérésébe bevont cégek és befektetési intézmények 40 százaléka számolt be arról, hogy valamelyest derűlátóbbá vált az előző felmérés óta; a válaszadók alig több mint 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy valamivel gyengébbnek látja a következő két év kilátásait, mint két hónapja.

Az előző vizsgálatban éppen fordított volt a két tábor aránya.

A felmérésbe bevont vállalatok 2024-re szóló globális növekedési prognózisainak középértéke jelenleg 2,5 százalék, 0,2 százalékkal magasabb, mint az áprilisban elvégzett előző vizsgálat idején.

A várakozások megoszlását mutató grafikonos kimutatás alapján a válaszadók legnagyobb csoportja - hozzávetőleg 50 százalékuk - 2-3 százalék közötti világgazdasági növekedésre számít az idén.

Nullához közelít ugyanakkor azoknak az üzleti vállalkozásoknak az aránya, amelyek globális szintű idei recessziótól tartanak.

Más nagy londoni elemzőműhelyek is a korábbinál kedvezőbben ítélik meg a világgazdaság növekedési kilátásait.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő jelenleg érvényes negyedéves globális előrejelzése a világgazdaság 2,4 százalékos növekedését valószínűsíti 2024 egészére.

Ez jelentős mértékben, 0,3 százalékponttal javított prognózis, a cég ugyanis a korábbi előrejelzésében szereplő 1,2 százalékról 2,1 százalékra emelte az amerikai hazai össztermék (GDP) idei növekedési ütemére szóló becslését az amerikai gazdaság erőteljes növekedési lendülete miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!