Londoni befektetői felmérés: a kereskedelmi háborúktól tart a leginkább a piac

Gazdaság, 2018.11.08

A globális intézményi befektetői közösség a kereskedelmi háborúkat tartja a legnagyobb világgazdasági kockázatnak, de egyre többen számolnak a világgazdasági növekedés esetleges meredek ívű lassulásával is.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics 188 nagyvállalatot és befektetési társaságot vont be csütörtökön ismertetett új negyedéves globális felmérésébe. A vizsgálatban résztvevő cégek együttesen 5 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk 2500 milliárd dollár.

A ház beszámolója szerint a válaszadók 21 százaléka tartja úgy, hogy a globális növekedési kilátásokat a következő két évben erőteljesen lefelé ható kockázatok terhelik.

Az Oxford Economics hangsúlyozza, hogy az idei első fél évben a hasonló felmérésekbe bevont intézményi befektetőknek még csak az 5-6 százaléka vélekedett így.

A tanulmány szerint a globális növekedést terhelő kockázatok megítélésének nettó egyenlege - vagyis a derűlátó és a borúlátó válaszadók arányának százalékpontos különbsége - jelenleg mínusz 71, a legalacsonyabb azóta, hogy a cég ezt a kérdést tavaly először feltette a negyedéves felmérések résztvevőinek.

A mostani felmérésben részes üzleti vállalkozások közül a legtöbben 20-30 százalékosra taksálták annak valószínűségét, hogy a világgazdaság növekedési üteme a következő két évben meredeken, 2 százalékra vagy ez alá lassul.

Az Oxford Economics saját alapeseti előrejelzése szerint a globális hazai össztermék (GDP) az idén 3,1 százalékkal, 2019-ben 2,8 százalékkal növekszik.

A felmérésbe bevont piaci szereplők fele ugyanakkor nulla és 10 százalék közé tette annak az esélyét, hogy a világgazdaság növekedése jelentősen, 4 százalékra vagy még magasabb ütemre gyorsul kétévi távlatban.

A válaszadók 47 százaléka azonban a kereskedelmi háborúkat nevezte a következő két év legnagyobb globális gazdasági kockázatának, bár az így vélekedők aránya csökkent: egy negyedévvel korábban még 57 százalék tartotta a kereskedelmi háborút az első számú világgazdasági rizikónak.

Az Oxford Economics új felmérésébe bevont vállalatok csaknem mindegyike, 97 százaléka mindazonáltal jelentősnek, vagy nagyon jelentősnek nevezte a protekcionizmusból eredő globális kockázatot.

Más nagy londoni házak a globális recessziót sem zárják ki ugyanezen okból.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) legutóbbi tanulmányában immár egyharmadosra taksálta annak az esélyét, hogy a világgazdaság a következő két évben recesszióba kerül.

A patinás londoni elemzőműhely egy évvel ezelőtt még csak 20 százalékosra tette a globális recesszió valószínűségét, új elemzése szerint azonban az azóta kialakult kereskedelmi konfliktusok, az euróövezeti problémák és a feltörekvő térség válságai összeállhatnak olyan egyidejűleg ható tényezőkké, amelyek visszaesésbe sodorhatják a világgazdaságot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!