Magyar devizahitelesek petícióiról tárgyalnak Brüsszelben

Gazdaság, 2021.04.13

Ezen a héten az EP bizottságaiban több olyan témát tárgyalnak, melyek közvetlenül érintik Magyarországot.

EU zászló Lesz egyeztetés a digitális zöld igazolványról, mely a koronavírus idején az unión belüli mozgást fogja meghatározni, ugyanakkor a magyar devizahitelesek panaszáról is esik szó.

Az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) képviselői először egyeztetnek az Európai Bizottsággal a digitális zöld igazolványról szóló tervezetről, melynek célja az európai uniós tagországok közötti utazás megkönnyítése a Covid19-járvány idején. A képviselők az igazolvány állampolgári adatvédelmet érintő vonatkozásait is megvitatják az európai adatvédelmi biztossal és az Európai Adatvédelmi Testülettel. A keddi bizottsági ülésen a korábbi nyilatkozatoknak megfelelően egy olyan tervezetet vitatnak meg, mely adatvédelmi szempontból megfelel az uniós előírásoknak, ugyanakkor nem érinti hátrányosan azokat, akik nem rendelkeznek a zöld igazolvánnyal.

Két petíciót is átnyújtanak a magyar devizahitelesek érdekvédelmi szervezetei a héten. Az Európai Bizottság jelenlétében a Petíciós Bizottság veszi át A. K. magyar állampolgár által benyújtott, 10 000 aláírást tartalmazó petíciót a magyarországi devizahitelek állítólagos tisztességtelen szerződési feltételeiről. Emellett a bizottság elé kerül a Lázár a Dénes magyar állampolgár által a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE) nevében benyújtott petíció a devizahitelek tekintetében a fogyasztóvédelmi jogokat megsértő magyar bankokról. Erre az eseményre is kedden délelőtt kerül sor.

Csütörtökön ugyanez a bizottság a haszonállatok ketreces tartásának betiltását célzó európai polgári kezdeményezésről nyilvános meghallgatást tart. Ezt a petíciót közel másfél millió uniós polgár írta alá.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!