Magyar innovációt, alacsony energiaigényű szélcsatornát mutattak be Budapesten

Gazdaság, 2022.01.28

Alacsony energiaigényű függőleges szélcsatornát mutattak be pénteken Budapesten, a magyar innováció a katonai és a polgári oktatás, a sportolás és a szórakozás területén is felhasználható.

Magyar innovációt, alacsony energiaigényű szélcsatornát mutattak be Budapesten A projekt összköltsége meghaladta a 657 millió forintot, ehhez a JÁSZMETÁL-2000 Fémipari Kft. és a Skyward Tunnel Kft. 370 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.

A bemutatón Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta: a támogatás mellett a cégek jelentős önerőt is biztosítottak a projekthez, amely jó példája az innovációnak, az újdonságokra való reagálásnak és a vállalkozó szellemnek.

A Jászság gazdasági szerepe kiemelkedő az országban, ebben a Magyarországon és Európában is egyedülálló kutatás-fejlesztési projektben jászsági cég vett részt - hívta fel a figyelmet Pócs János, a térség országgyűlési képviselője.

A fejlesztők tájékoztatása szerint az eszköz célja, hogy a széltérben a gravitációnál nagyobb erő legyen elérhető, így lehetővé váljon az ember lebegése, illetve oktatási, sport vagy művészeti manőverek végrehajtása.

Vitályos Eszter ismertette: a projekt során új, négy légcsatornás szélcsatorna-rendszer kiépítése valósult meg. A szélcsatornák felhasználási területe széles és jelentős kiaknázatlan lehetőségek rejlenek bennük.

Mint mondta, a szabadesést szimuláló szélcsatornák egyre népszerűbbek világszerte, a katonai oktatás során a légideszantosok képzésében van jelentős szerepük, a polgári ejtőernyős képzésben hasonló oktatási funkciót tölthetnek be, de a közoktatásban kísérletek is szemléltethetők szórakoztató formában egy szélcsatornában. Használhatók emellett sporttevékenységre, szórakozásra és szerepük lehet sérült emberek rehabilitációjában is.

Pócs János hangsúlyozta: Magyarországon minden támogatásnak, fejlesztésnek és béremelésnek a gazdaság az alapja, a gazdaság növekedése termelte ki azt a támogatást is, amelynek köszönhetően ez az innováció megvalósult.

Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: ez a projekt is jelzi, hogy az egykor kisvállalkozásként elindult cégek komoly növekedést és fejlődést érhetnek el.
(MTI)

Galériánk

Magyar innovációt, alacsony energiaigényű szélcsatornát mutattak be Budapesten Magyar innovációt, alacsony energiaigényű szélcsatornát mutattak be Budapesten Magyar innovációt, alacsony energiaigényű szélcsatornát mutattak be Budapesten Magyar innovációt, alacsony energiaigényű szélcsatornát mutattak be Budapesten
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!