Magyarország elkerülheti a recessziót az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakértői szerint

Gazdaság, 2023.02.01

Az orosz-ukrán háború 2023-ban is jelen lesz, intenzitása talán csökken, befagyott konfliktussá válik, amely továbbra is meghatározza a nemzetközi viszonyokat, Magyarország azonban elkerülheti a recessziót - emelték ki az Oeconomus Gazdaságkutató alapítvány szakértői szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Bendarzsevszkij Anton szakmai igazgató a 2023 évet befolyásoló geopolitikai aspektusokat áttekintve kiemelte, hogy "az orosz-ukrán háború 2023-ban is velünk lesz", intenzitása talán csökken, a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy befagyott konfliktussá válik. A háború továbbra is meghatározza a nemzetközi viszonyokat.

Ha Oroszország nem veszíti el a háborút, akkor is tovább nő nemzetközi izolációja, viszont erre a helyzetre konkrét európai tervek egyelőre nincsenek - tette hozzá.

Pásztor Szabolcs vezető kutató utalt arra, a koronavírus és az orosz-ukrán háború hatásaira kell a magyar kormánynak válaszokat adnia 2023-ban is.

Ezek egyike az, hogyan őrizhető meg a beruházások szintje. A kormány számos intézkedésekkel segíti a gazdasági szereplőket abban, hogy az EU élvonalába tartozzon a magyar gazdaság a beruházás/GDP mutató tekintetében, további munkahelyek jöjjenek létre, növekedjen az export volumene, a hazai szereplők bekapcsolódjanak a globális értékláncokba - mondta.

A forint árfolyamát erősítette Pásztor Szabolcs szerint az, hogy megszületett a megállapodás az európai uniós pénzekről, ezt figyelembe véve előrejelzésük alapján az euró árfolyama éves átlagban 380 forint lesz.

Kiemelte, hogy az árfolyamváltozás hatásának enyhítésére Magyarországon kevesebb devizatartalék állt rendelkezésre a régiós országokhoz képest. Központi banki intervencióra szerényebb a mozgástér, mint Csehországban és Lengyelországban. Jelezte, nemzetközi kutatócégek és intézmények is azt várják, hogy Magyarország elkerüli a recessziót. A legpesszimistább előrejelzést az Európai Bizottság adta 0-1 százalék közötti GDP-növekedési előrejelzéssel, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) prognózisában 0,8-1 százalék között várják Magyarország teljesítményét az idén.

Németh Viktória senior elemző arról beszélt, hogy az olajár csökkenése várható, a gázpiacon azonban növeli a bizonytalanságot, hogy a becslések szerint az Európai Unió 2023-ban közel 30 milliárd köbméter (felhasználás arányosan 8-9 százalékos) földgázhiánnyal számolhat.

A 2023-as kilátásokat tekintve a Brent olaj ára éves átlagban 83 dollár körül alakulhat, ami 18 százalékos mérséklődés 2022-höz képest. Az amerikai nyersolaj esetében hasonló tendencia várható, 77 dollár körül alakulhat az ár 2023-ban, és 72 dollár 2024-ben. A statisztikák azt mutatják, hogy az ismeretlen célokra fordított kőolaj export viszont nőtt, ennek a hátterében az áll, hogy közvetítők veszik meg az orosz kőolajat, majd adják tovább a felhasználóknak - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!