Májusban gyengült Kína gazdasági teljesítménye

Gazdaság, 2023.05.31

Májusban négy hónapja a leggyengébben teljesített a kínai gazdaság a szerdán publikált beszerzésimenedzser-indexek tanúsága szerint. A feldolgozóiparban felgyorsult a teljesítménycsökkenés üteme, a szolgáltatóiparban pedig lassult a növekedés.    

A nemzeti statisztikai hivatal (NBS) adatai alapján összeállított kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) január óta a legalacsonyabbra, 52,9 pontra csökkent májusban az előző havi 54,4 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

A feldolgozóipar teljesítménye az előző havinál meredekebben zsugorodott a gyenge globális és belföldi kereslet, valamint a tartós ingatlanpiaci zavarok miatt. A BMI váratlanul öt hónapos mélypontra, 48,8 pontra esett májusban az áprilisi 49,2 pontról, szemben a szerény javulást, 49,4 pontot jelző piaci várakozásokkal.

A feldolgozóiparban a termelés volumene négy hónapja először csökkent, a mutató 49,6 pontra húzódott vissza az áprilisi 50,2 pontról. Az új megrendelések mutatója is csökkent, 48,3 pontra 48,8-ról, az exportértékesítés mutatószáma is visszaesést jelez a májusi 47,2 ponttal az áprilisi 47,6 pont után. A feldolgozóipari foglalkoztatás már a harmadik egymást követő hónapban csökkent, a mutatószám 48,4 pontra csúszott le 48,8 pontról.

A szolgáltatóipari szektor teljesítménye viszont már az ötödik egymást követő hónapban mutat 50 pont feletti értéket, bár az előző havinál gyengébbet: a BMI 54,5 pontra, január óta a legalacsonyabbra csökkent az egy hónappal korábbi 56,4 pontról.

Peking tavaly az év végén oldotta fel a járványvédelmi korlátozásokat, ami nagy lendületet adott a belföldi szolgáltatóipari keresletnek és a szektor aktivitásának.

"Kína gazdasági prosperitása veszített kissé a lendületéből, ezért a fejlődést és a fellendülést szilárdabb alapokra kell helyezni" - kommentálta a szerdán publikált adatokat az NBS vezető statisztikusa.

Li Csiang, az Államtanács elnöke nemrégiben kijelentette, hogy célzottabb intézkedésekre van szükség a kereslet élénkítéséhez.

Áprilisban Kína a fogyasztói árak szinte nulla növekedését jelentette. A közvetlen külföldi befektetések 3,3 százalékkal csökkentek a január-áprilisi időszakban, az iparvállalatok nyeresége pedig 20,6 százalékkal csökkent.

A szerdán publikált adat alapján a kilátások megítélése mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatóiparban eltérő mértékben ugyan, de továbbra is bizakodó a gazdasági szereplők körében. A mutatószám mindkét szektorban 50 pont felett van, de öt hónapja a legalacsonyabbra húzódott vissza: a feldolgozóiparban 54,1 pontra csökkent májusban az előző havi 54,7 pontról, a szolgáltatóiparban pedig 60,4 pontra 62,5 pontról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!