TV műsor

Már két éve működik a NAV adózók ügyintézését egyszerűsítő online nyomtatványkitöltője

Gazdaság, 2021.02.25

Már több mint két éve működik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű online nyomtatványkitöltője, amivel mindenféle keretprogram nélkül egyszerűen, interneten, akár okoseszközről is, pár lépésben számos bejelentés és bevallás intézhető - közölte az adóhivatal az MTI-vel csütörtökön. Az online küldött bejelentések garantáltan hiba nélkül jutnak el a NAV-hoz.

Kiemelték: az ONYA (Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás) nyomtatványkitöltő bejelentkezés után az ügyfél adatait automatikusan betölti, ezért szinte kizárt a hibalehetőség - jegyezték meg. Az eSZJA-rendszerhez hasonlóan a program nem engedi beküldeni a hibásan vagy hiányosan kitöltött lapokat - tették hozzá.

Az ONYA-val online intézhetők az adóazonosító jellel, adóigazolvánnyal, vámazonosító számmal és levelezési címmel kapcsolatos ügyek - részletezték. Az alkalmazásban kezelhetők - folytatták - többek között az adat- és változásbejelentések, a kisadózó vállalkozások nyilatkozatai, egyes jövedéki nyomtatványok és az adóelőleg-nyilatkozatok is. A programon keresztül bejelenthető továbbá a foglalkoztatás háztartási munkára, valamint a katások is online teljesíthetik az előző évről szóló elszámolásukat - tették hozzá utalva arra, hogy a szolgáltatások köre folyamatosan bővül.

Egy magánszemély adószámának kiváltása a programmal nem tart tovább néhány percnél - húzták alá.

Az alkalmazáshoz az internetkapcsolat elegendő, semmilyen programot nem kell telepíteni, a szolgáltatás ügyfélkapus, telefonos vagy e-személyis azonosítással használható - ismertette a NAV.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!