Márciusban három százalékra emelkedett az infláció Csehországban

Gazdaság, 2019.04.10

Márciusban három százalékra emelkedett az éves szintű infláció Csehországban, 2012 októbere óta ez a legmagasabb növekedés - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal szerdán.

Februárban az éves szintű infláció 2,7 százalékot tett ki. Az importtermékek árai éves összehasonlításban 3,3 százalékkal, az exporttermékeké pedig 3,4 százalékkal voltak magasabban februárban.

Márciusban leginkább néhány élelmiszertermék, a villanyáram és az üzemanyagok drágultak. A burgonya például 75 százalékkal került többe, mint egy éve. A sütőipari termékek 3,3 százalékkal, a vaj 8,6 százalékkal drágult. Olcsóbb volt viszont a tojás, a gyümölcs és a cukor.

Az áram 11,9 százalékkal drágult, a fűtés és a meleg víz pedig 4,5 százalékkal.

"A márciusi drágulást a legnagyobb mértékben a lakhatási költségek és a szolgáltatások árának emelkedése befolyásolta" - mutatott rá a statisztikai hivatal.

A lakbérek 3,6 százalékkal, a vízdíjak 2,6 százalékkal emelkedtek, míg a gáz ára két százalékkal volt magasabb. Fontos tényező, hogy drágultak az alkoholos italok és a dohányáruk is. A pénzügyi szolgáltatások pedig 4,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy éve.

Havi összehasonlításban márciusban 0,2 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint februárban - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!