Márciusban is csökkent a forgalom a használt lakóingatlanok piacán az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.04.22

Márciusban is csökkent a forgalom a használt lakóingatlanok piacán az Egyesült Államokban az égető lakáshiány következtében. A hiány felfelé nyomja az árakat, ami viszont kiszorítja a potenciális vásárlók egy részét a piacról.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) csütörtökön közölte, hogy márciusban az előző havinál 3,7 százalékkal kevesebb használt lakóingatlant adtak el. Elemzők 3,0 százalékos csökkenésre számítottak a februárban mért 6,3 százalékos visszaesés után.

Tavaly márciushoz képest viszont 12,3 százalékkal nőtt a tulajdonost cserélő lakások száma.

Az eladások márciusi ütemével számolva egy teljes évben 6,01 millió tranzakció lenne, ami tavaly augusztus óta a legalacsonyabb érték. Elemzők 6,19 milliós számot vártak az év harmadik hónapjáról.

Márciusban a használt lakóingatlanok mediánára éves szinten soha nem látott mértékben, 17,2 százalékkal, 329 ezer 100 dollárra nőtt, és már a 109. egymást követő hónapban mutatott emelkedést éves összevetésben. Ezen belül az önálló családi házak mediánára 18,4 százalékkal, 334 ezer 500 dollárra ugrott, mindkét érték történelmi csúcsot jelent.

Az eladások márciusi üteme mellett 2,1 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma éves szinten 28,2 százalékkal, 1,07 millióra süllyedt. Egészséges egyensúlyt hat-hét hónap jelentene.

Az amerikai lakáspiacon a használt ingatlanok adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.

A kínálat nagyon szűkös, miközben a nagyobb és drágább ingatlanok iránti keresletet erősítette a koronavírus-járvány, mivel a távmunkába és -oktatásba kényszerült családok milliói a belvárosokból kényelmesebb és nyugalmasabb házakba költöznének. Bár az építőipari vállalkozók felpörgették a munkát, az új házak építését megnehezíti, hogy rekordmagasságba szökött az építőanyagok ára, ráadásul hiány van az építési telkekből és a szakképzett munkaerőből is.

Az adatokat kommentálva Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza rámutatott, hogy egyre magasabbak az árak, emelkednek a jelzáloghitel-kamatok és egyre nehezebb megvenni egy házat, ám a vásárlók még mindig aktívak. Ezzel együtt a kamatszint még mindig kedvező, a gazdasági kilátások pedig ígéretesek.

A szűkös kínálat bővülése nélkül a társadalom vagyoni megosztottsága szélesedni fog, mivel a lakástulajdonosok jelentős tőkenyereségre tesznek szert, míg a bérlők csak nehezen tudnak lakást vásárolni - figyelmeztetett Yun.

A 30 éves, hagyományos, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagkamata 3,08 százalékra emelkedett márciusban az előző havi 2,81 százalékról. A tavalyi egész évet tekintve 3,11 százalékra rúgott az átlagkamat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!