Másfél éves csúcsra emelkedett áprilisban a befektetői hangulat az euróövezetben

Gazdaság, 2021.04.06

Áprilisban 2018 augusztusa óta a legmagasabbra emelkedett az üzleti hangulatindex az euróövezetben a Sentix gazdaságkutató intézet felmérésének kedden publikált eredménye alapján.

Az üzleti hangulatindex áprilisban 13,4 pontra emelkedett az előző havi 5,0 pontról a várt 7,5 pont helyett. Az áprilisban elért érték a 2018 augusztusi, 14,7 pont óta a legmagasabb.

Az index pont egy évvel ezelőtt, 2020 áprilisában érte el mélypontját mínusz 42,9 ponton a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett korlátozó intézkedések hatására. Májusra még alig javult valamelyest a hangulat, az index mínusz 41,8 pontra emelkedett, júniusra viszont már megindult a lendületes javulás, mínusz 24,8 pontot ért el a mutató. Pozitív értéket az idén januárban ért el először az index 1,2 ponton, majd februárban mínusz 0,2 pontra csúszott vissza.

Az áprilisi index mindkét összetevője javult, az aktuális helyzet és a várható kilátások megítélése egyaránt. Az aktuális befektetői környezet szubjektív megítélését számszerűsítő mutató mínusz 19,3 pontról mínusz 6,5 pontra javult, a kilátások megítélését számszerűsítő mutató pedig 32,5 pontról 34,8 pontra, rekordra emelkedett.

A Sentix több mint ezer intézményes és magánbefektetői körében április első napjaiban végzett felmérése alapján arra a megállapításra jutott, hogy az aktuális járványvédelmi korlátozások vajmi kevés hatással vannak a gazdasági fellendülés kilátásainak megítélésére. A befektetők elsősorban az oltások gyorsuló ütemű terítéséhez fűzik a gazdasági fellendülésbe vetett reményeiket. A gazdasági növekedést az állami költségvetési intézkedések is eredményesen támogatják a megkérdezettek szerint, sőt egyre javuló hatékonysággal.
https://www.sentix.de/index.php/sentix-Economic-Factsheets/euroland.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!