Megállapodást kötött a Magyar Fintech Szövetség a dubaji központú MENA Fintech Szövetséggel

Gazdaság, 2024.05.14

A Magyar Fintech Szövetség és a MENA Fintech Szövetség (A Közel-Kelet és Észak-Afrikai régió Fintech Szövetsége) együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, amelynek célja az együttműködés erősítése és az innováció elősegítése - tájékoztatta a két szervezet kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a szövetségek egyetértettek abban, hogy versenyképes nemzetgazdaságok nem működhetnek digitalizált pénzügyi rendszer és digitális pénzügyi megoldások nélkül.

A 2018-ban alapított MENA Fintech Szövetség egyike a világ négy legaktívabb fintech szövetségének. Erős a jelenléte a Közel-Keleten és Afrikában, élen jár az innováció ösztönzésében és az együttműködések kialakításában a fintech iparágban. A közösség tagjai között vannak fintech startupok, kkv-k, pénzintézetek, technológiai vállalatok, tudományos körök, befektetők, akcelerátorok, valamint szabályozók és döntéshozók is. Határokon átívelő tudásmegosztó-platformjaik és együttműködéseik is segítik a fintech ökoszisztéma növekedését.

A 2020-ban alapított Magyar Fintech Szövetség 56 taggal rendelkezik, célja a magyar fintech, vagyis pénzügyi technológiai ökoszisztéma összefogása. A szövetség feladata, hogy segítse a döntéshozókat, szabályozókat és pénzügyi intézményeket a pénzügyi technológiai szektor szabályozási környezetének javításában. Segítséget nyújt magyar tagjainak a külföldi piacra lépésben, illetve nemzetközi tagjai számára a magyarországi piacra lépésben.

A memorandumot a Dubai Fintech Summit-on írta alá a két szövetség elnöke. A rendezvényen a többi között magyar fintech startupok, az MBH Bank és MBH Fintechlab is részt vettek. A világ minden tájáról érkezett több mint 200 kiállító innovatív megoldásait felvonultató kétnapos rendezvényen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is képviseltette magát egy külön standdal, a nyitó eseményén pedig Matolcsy György, az MNB elnöke is felszólalt - jelezték a közleményben.

A magyar delegáció részeként a kecskeméti Neumann János Egyetem is jelen volt; új, globális irodájukat nyitották meg a térségben.

A stratégiai partnerség jelentős előrelépés a közel-keleti térség és Magyarország közötti kapcsolatok erősítésében. Mindkét szövetség elkötelezett amellett, hogy kapcsolatait, erőforrásait és szakértelmét felhasználva határokon átívelő együttműködéseket alakítson ki a fintech iparágban.

A memorandum értelmében a szövetségek szorosan együttműködnek a határokon átívelő fintech kezdeményezések, például közös rendezvények, tudásmegosztó események és együttműködési projektek elősegítése érdekében. A partnerség igyekszik támogatni a fintech startupokat és a scale-upokat azáltal, hogy hozzáférést biztosít számukra új piacokhoz, befektetési lehetőségekhez és szabályozási kérdésekhez - írták a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!