Megerősítette a K&H betéti osztályzatát a Moody's

Gazdaság, 2024.02.22

Megerősítette csütörtökön a K&H bank hosszú és rövidtávú betéti osztályzatait a tavaly június óta érvényben lévő elsőrendű "A3/Prime-2" szinten a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő a Londonban bejelentett döntéssel egy időben közölte azt is, hogy a hosszú távú betéti besorolás kilátása változatlanul stabil.

A Moody's szintén megerősítette a K&H "ba1" alapszintű adósminőség-értékelését (BCA), a "baa3" szintű kiigazított BCA-minősítést, az "A3/P-2" hosszú és rövidtávú partnerkockázati osztályzatot (CRR), valamint a "Baa1(cr)/P-2(cr)" hosszú és rövidtávú partnerkockázati értékelést (CRA).

A cég a döntések ismertetéséhez fűzött indoklásában kiemelte, hogy a K&H "ba1" szintű BCA-értéklése a bank ellenállóképességre valló pénzügyi teljesítményét tükrözi, különös tekintettel az eszközminőségre, amely az egyébként gyenge működési környezetben is javult az elmúlt években.

A Moody's a továbbra is magas hitelköltségek miatt a K&H eszközminőségének mérsékelt gyengülésével számol az idén, de nem tart attól, hogy ez kikezdené a bank hitelprofilját.

A hitelminősítő véleménye szerint 2024-ben a K&H bank igen erőteljes jövedelmezősége is lanyhul valamelyest, mivel a növekvő hitelezés, valamint az emelkedő díjak és jutalékok nem lesznek elégségesek a kamatok jelentős csökkenésének ellentételezésére.

Az "A3" hosszú távú betéti besorolás megerősítésének fő tényezője a Moody's indoklása szerint a "ba1" BCA-értékelés és a "baa3" szintű kiigazított BCA-minősítés megerősítése volt.

Ezeket az értékeléseket az elemzés szerint az a változatlan feltételezés támasztja alá, hogy a belga tulajdonos, az "Aa3" betéti besorolással és "baa1" BCA-értékeléssel ellátott KBC Bank nagy valószínűséggel támogatásban részesítené a magyar érdekeltséget.

Az indoklás szerint a K&H osztályzati megerősítésében szerepe volt a Moody's felülvizsgált nemteljesítési veszteségráta-elemzési módszertana (Advanced Loss Given Failure, LGF) alapján elvégzett kötelezettségállomány-elemzésnek is. A Moody's az LGF-elemzés alapján pozícionálja három fokozattal a bank betéti besorolását a "baa3" kiigazított BCA-értékelés fölé - áll a hitelminősítő csütörtökön bejelentett döntéseinek indoklásában.

A Moody's kiemelte azt is, hogy a K&H hosszú távú betéti besorolásának stabil kilátása összhangban van a magyar államadósság-kötelezettségekre érvényben tartott befektetési ajánlású, "Baa2" szintű osztályzat ugyancsak stabil kilátásával.

A hitelminősítő tavaly júniusban emelte az addigi "Baa1"-ról egy fokozattal a most megerősített "A3"-ra K&H hosszú távú betétállomány-besorolását, megerősítve egyidejűleg a jelenleg is érvényes "Prime-2" rövid távú betéti minősítést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!