Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Gazdaság, 2024.04.30

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja Három éven belül 4500 modern textilgyűjtő konténert telepítenek országszerte, így megnégyszereződik az egységek száma - írták.

Az új, Magyarországon gyártott, feltörésbiztos konténerek körülbelül 250 kilogramm textília összegyűjtésére alkalmasak. A hulladékot szétválogatás után újrahasznosítják vagy újra felhasználják.

Az Európai Unió felmérése szerint egy európai lakos évente átlagosan körülbelül 26 kilogramm textíliát vásárol, és 11 kilogrammot dob ki a szemétbe. Ennek 87 százalékát elégetik vagy hulladéklerakóban helyezik el, így a nem szelektált, kommunális kukába dobott ruhák, textíliák nagy megterhelést jelentenek a környezetnek - közölték.

Az EU felmérése szerint a használt ruhák kevesebb mint felét gyűjtik össze újrahasználatra vagy újrahasznosításra, és csak 1 százalékát hasznosítják újra ruházati termékként, mert csak most kezdenek megjelenni az ezt lehetővé tevő technológiák.

Magyarországon mintegy 1500 textilgyűjtő konténer található, ez a szám 2027-ig 6000-re nő. Minden 2000 lakosúnál nagyobb településen elérhető lesz ilyen konténer, ha a telepítési feltételek biztosítottak.

A konténerek telepítésére az önkormányzatok és kiskereskedelmi egységek online pályázhatnak.

Az első ilyen konténerek már megtalálhatók egyes hulladékudvarokban, kiskereskedéseknél, illetve hamarosan Mohácson, Nyergesújfaluban, Tiszafüreden és Sárbogárdon - hívta fel a figyelmet a MOHU.
(MTI)

Galériánk

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!