Megugrott a CEZ nettó nyeresége az első fél évben

Gazdaság, 2022.08.09

Megugrott a Cseh Energetikai Vállalat (CEZ) nettó nyeresége az első fél évben, a 33,6 milliárd koronás (540,96 milliárd forint) nettó eredmény 32 milliárd koronával (515,2 milliárd forint) magasabb az egy évvel korábbinál - közölte kedden a legnagyobb csehországi energiaipari társaság.

Az üzemi nyereség az év első hat hónapjában éves összehasonlításban 21 százalékkal 13,5 milliárd koronára emelkedett.

A kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség (EBIDTA) 27,7 milliárd koronával nőtt és 59,3 milliárd koronát tett ki. A növekedést segítette az energiaárak nagymértékű emelkedése a nemzetközi piacokon - mutat rá a CEZ közleményében.

A CEZ az idei energiaeladási tervét már 95 százalékban teljesítette. A maradék 5 százalék tekintetbe véve a jelenlegi magas energiaárakat az éves forgalom 20 százalékát fogja kitenni - mondta Martin Novák, a CEZ szakigazgatója újságíróknak.

A CEZ menedzsmentje a társaság idei nettó nyereségét mintegy 60-65 milliárd korona körül várja.

A CEZ a legnagyobb csehországi energiaipari társaság. A részvények több mint 70 százaléka a pénzügyminisztérium, azaz a cseh állam tulajdonában van.

Amennyiben megvalósul a prognosztizált 60-65 milliárdos nettó nyereség, a részvényesek közt a jövő évben mintegy 48-52 milliárd korona kerülne szétosztásra. Az államkassza számára ez 34-36 milliárd koronás bevételt jelentene - fejtette ki Daniel Benes, a CEZ menedzsmentjének elnöke, a társaság vezérigazgatója a prágai sajtótájékoztatón.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!