TV műsor

Megújuló energia a háztartásban

Gazdaság, 2021.05.16

A megújuló energia egyre elterjedtebb és egyre népszerűbb a családi otthonokban is, s ez nem véletlenül van így. Hiszen a megújuló energiák használatára nagy szükség van, s általuk lehetővé válik egy sokkal környezettudatosabb világot teremteni, amelyben talán még a klímakatasztrófa is elkerülhetővé válik.

Ház napelemmel
Természetesen ehhez rengeteg tennivaló van még, s az is igaz, hogy a “kisember” önmagában keveset tehet azért, hogy a világ sorsát megváltoztassa.  

Ugyanakkor egyre többen ébrednek rá arra is, hogy a közösség ereje hatalmas.

“Habár fölűl a gálya,
S alúl a víznek árja,
Azért a víz az úr!”
/Petőfi Sándor: Föltámadott a tenger/

Igen, már Petőfi is megmondta, s napjainkban is maximálisan igaz, hogy a mindennapi emberek ereje hatalmas, s persze azt is tudjuk, hogy lehetőségünk van összefogni, s akkor gyakorlatilag bármit elérhetünk. Így ha mindenki tesz azért, hogy környezettudatosabban éljen, akkor annak az eredménye is meglesz.  

Tenni pedig sokféleképpen tehetünk, a szelektív hulladékgyűjtéstől kezdve, a “zero waste”, avagy hulladékmentes otthon kialakításán keresztül, a fogyasztásod csökkentésén át, egészen az otthonodban használt környezetbarát megoldásokig.  

Környezetbarát energiafelhasználás otthon

Itt van például a nap, amelynek az energiáját akár te is hasznosíthatod! Használhatsz például napkollektoros rendszert vagy napelemes rendszert is, s máris sokat tettél a környezetedért.

Mi a különbség a két rendszer között?

Gyakorta összekeverik a két rendszert, talán éppen azért, mert mindkettővel a nap energiáját lehet kihasználni, s így más, a környezetre káros energiák használatát jelentősen csökkenteni.

A napkollektoros rendszer hőenergiát képes termelni számunkra. Ilyenkor kültéri egységekben folyadék, víz vagy fagyálló kering - utóbbival az egész éves működés is meg tud valósulni -, s a folyadék ezekben felmelegszik. A tartályból hozzáférhető meleg víz használható fűtésként, de akár háztartási feladatokhoz vagy mosakodás céljából is.  

A napelemes rendszer ezzel szemben nem hőenergiát termel és tárol, hanem elektromos energiához juthatunk általa, amelyet az inverter alakít át egyenáramból, s teszi ezáltal felhasználhatóvá az elektromos energiát használó háztartási eszközeink, valamint a többi, elektromos energiát használó eszközünk számára.

Melyik a jobb választás?

Elsősorban attól függ, hogy mit szeretnénk! A két technológia a nap energiáját használja, de tulajdonképpen ez az egyetlen egy dolog, amelyben egyformák. A rendszerek mögött álló mechanizmus, technika és a rendszerek hatékonysága is teljesen eltérő, de az általuk termelt energia is másképpen használható fel.

Ha minél nagyobb mértékben szeretnénk a nap energiáját kiaknázni, s saját ökológiai lábnyomunkat szeretnénk minél kisebbnek tudni, akkor lehetőségünk van akár arra is, hogy hibrid rendszert hozzunk létre, amely mindkét technológiát használja, s így végeredményben hőenergiához és elektromos energiához is jut, a nap erejét felhasználva.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!