Megújult a 13-as főút a komáromi körforgalom és az M1-es autópálya között

Gazdaság, 2022.07.27

Átadták szerdán a 13-as főút felújított szakaszát a komáromi körforgalom és az M1-es autópálya között, az 5,5 kilométeres útszakasz 1,4 milliárd forintból, tisztán hazai forrás felhasználásával újult meg.

A beruházás négy hónap alatt zajlott le, melynek keretében eltávolították az elöregedett kopóréteget, majd a főpályán három réteg aszfaltot építettek be 14 centiméter vastagságban. A komáromi körforgalomban két réteg marása és aszfaltozása történt meg 9 centiméter vastagságban - ismertette Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az átadón.

Hozzátette: egy 60 méteres szakaszon, a megcsúszott rézsű miatt az útburkolat helyreállítása a teljes pályaszerkezet cseréjével történt meg.

Felújították az érintett útszakasz padkáit, a buszmegállókat, a csatlakozó szegélyeket és a középszigeteket, valamint az M1-es autópálya feletti csomóponti hidat is. A munkák zárásaként felfestették a burkolati jeleket, új fényvisszavető jelzőtesteket és új közúti táblákat helyeztek el.

Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) megköszönve a közlekedők négy hónapos türelmét kiemelte, hogy mostantól magas műszaki szinten megvalósított, jó minőségű úton lehet közlekedni.

a most átadott útszakasz egy felújítási munka volt, ugyanakkor folyamatban van egy Komárom - Székesfehérvár - Sárbogárd közötti országos jelentőségű, európai forgalmat is kiszolgáló korridor építésének tervezése. A 13-as út azért nem lett kétsávos, mert az M81-es tervezési fázisai előrehaladottak, túl vannak a nyomvonal egyeztetésén is - tette hozzá.

Molnár Attila, Komárom polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, a 13-as út most átadott szakaszának felújítására a Monostori-híd átadásával megnövekedett forgalom miatt volt szükség. A beruházás ugyanakkor fontos a város ipara és gazdasága szempontjából is, hiszen a jobb közlekedés újabb befektetőket tud vonzani a városba. Emellett a szépen fejlődő idegenforgalom kiszolgálása sem mellékes - tette hozzá.

Az érintett útszakasz összeköttetést biztosít az M1-es autópálya és a 200 hektáros komáromi ipari park között. A forgalomszámlálási adatok szerint óriási az átmenő forgalom, napi 8000 jármű halad erre, ezek közül 1500 kamion. Van olyan nap, hogy az új Monostori-hídon 3000 autó halad át, ez a megnövekedett forgalom tette szükségessé a mostani felújítást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!