Megválik lengyel üzletágától a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.

Gazdaság, 2020.06.03

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (EMABIT) eladja a lengyel fuvarozói szakmai felelősségbiztosítás üzletágát állomány-átruházás keretében - közölte a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. a tőzsde honlapján szerdán.

A tájékoztatás szerint az állomány átruházásának ideje a szükséges hatósági engedélyek megszerzésének függvénye.

Az értékesítésre a leányvállalati szavatolótőke növelése érdekében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elrendelt új helyreállítási terv keretén belül kerül sor - írták.

A jegybank tavaly novemberben kéthónapos határidővel kötelezte helyreállítási terv készítésére a nem-élet biztosításokkal foglalkozó CIG EMABIT-ot azzal, hogy szavatoló tőkéjét a szükségletet fedező szintre kell állítani, vagy csökkentenie kell kockázati kitettségét. Az MNB március 27-én elutasította a biztosító helyreállítási tervét, és április közepéig új terv benyújtására kötelezte a társaságot. Április 29-én az MNB augusztus 4-ig meghosszabbította a CIG EMABIT szavatolótőke-helyzetének rendezési határidejét. A társaság továbbra sem köthet új biztosítási szerződéseket, a régieket nem hosszabbíthatja meg, és nem fizethet osztalékot, amíg a szavatolótőke-szintet nem állítja helyre, vagy a szavatolótőke-szükséglet teljesítése érdekében nem csökkenti a kockázati profilt.

A jegybank május 28-án engedélyezte, hogy a CIG Pannónia EMABIT átruházza az Aegon Biztosítóra casco, magyar ingatlan- és vagyonbiztosítási, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási, valamint szállítmány- és közúti felelősségbiztosítási szerződésállományát június 1-jei hatállyal.

A CIG Pannónia Életbiztosító április 8-i közlése szerint leányvállalata szavatolótőke-helyreállítási tervének keretében több mint 100 ezer szerződéstől, közel 6 milliárd forint állománydíjú portfóliótól válik meg.

A CIG Pannónia az idei első negyedéves eredményének közzétételekor arról tájékoztatott, hogy az EMABIT Zrt. rendbetétele jelenleg is folyik. A menedzsment elsődleges célja a cég Szolvencia II szerinti tőkemegfelelési mutatójának törvényileg előírt szintre emelése. Ehhez az EMABIT új helyreállítási tervet készített, amelynek végrehajtására az MNB 2020. augusztus 4-ig adott határidőt.

A CIG Pannónia részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a szerdai kereskedést 186 forinton zárta a papír. Az elmúlt egy évben a részvény legmagasabb ára 407 forint, a legalacsonyabb 100 forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!