Mekkora jövedelemmel kaphatok személyi kölcsönt?

Gazdaság, 2020.10.16

Sokan úgy gondolják, hogy a bolygók együttállásának kell stimmelnie ahhoz, hogy valaki akkora hitelt kapjon, amekkorát szeretne.

Pénz Persze ez közel sem így van, ennél sokkal jobban szabályozottak a bankok, semmi misztikus, természetfeletti nincs egy kölcsön elbírálásában. Mégis sokan így vélik, de vajon miért? Lássuk!

Bankonként más-más feltételek

A bankok célja az, hogy megfelelő profittal zárjanak egy-egy ügyletet, hitelt. Azonban ezt csak úgy tudják megtenni, ha olyan vevőknek adnak hitelt, akik vissza is tudják fizetni a hitelüket, lehetőleg időre. Épp ezért különböző szabályokat hoznak, melyek meghatározzák, hogy mely hitelfelvevőnek mekkora összegű és milyen futamidejű hitelt adnak. Ezzel biztosítják be maguknak, hogy minden hiteligénylő csak olyan hitelt kapjon, amit határidőre vissza is tud fizetni.

Ugyanakkor minden bank más és más szabályokat hoz, annak megfelelően, hogy náluk mik a belső sztenderdek. Vannak olyan pénzintézetek, akik megengedőbbek, mások sokkal komolyabb feltételeket szabnak egy-egy hitelkihelyezés esetén. Ebből fakad az, hogy míg ugyanazzal a feltétellel valaki az egyik banknál nem tud labdába rúgni, a másiknál kap hitelt. Ennyit az összeesküvés-elméletekről. Ezért is érdemes összehasonlítani a bankok hiteleit, feltételeit. A Banknavigatornál összehasonlíthatod a feltételeket, így megtalálhatod a megfelelő személyi kölcsönt.

Mire elég egy minimálbér

A bankok általában megszabnak egy minimális jövedelemigényt, mely alatt nem vagy hitelképes. Sok esetben ez a mindenkori minimálbér, melyet ha nem tudsz igazolni, hogy megkeresed, akkor nem kapsz hitelt sem.

Általában a személyi kölcsönökből egymillió forintot igényelnek. Ezt az összeget egy kicsit hosszabb futamidővel (ami alacsonyabb törlesztőrészletet eredményez) meg is kapják minimálbér összegű jövedelem igazolásával. Lehet, hogy játszani kell a futamidővel, hogy nehogy túl magas legyen a havi törlesztőrészlet, de ezt megteszik a bankban.

Viszont mi van akkor, ha magasabb összeget szeretnél igényelni? Több jövedelemre lesz szükséged vagy hosszabb futamidőre? Lássuk!

A JTM szabályozás

Hallottál már a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatóról? A Magyar Nemzeti Bank pár éve vezette be ezt a fogalmat. Ezzel határozták meg, hogy a hiteligénylő rendszeres, igazolt jövedelmének mekkora százalékáig terjedhet a hitel törlesztőrészlete.

Ha személyi kölcsönt igényelsz, akkor az 50/60-as szabályt kell alapul venned. Ennek értelmében a hiteled törlesztőrészlete nem lehet magasabb a nettó igazolt jövedelmed 50%-ánál, ha 400.000 Ft alatt keresel. Ha efelett keresel, akkor pedig a nettó igazolt jövedelmed 60%-ánál.  

Mint láthatod, vannak alapszabályok, melyeket a Magyar Nemzeti Bank szabályoz. De amit nem szabályoz, ott szabadabb a mozgástere a bankoknak, ezért kell szétnézned a személyi kölcsönök között.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!