Menczer Tamás: a kormány ösztönzi a befektetőket a mérnöki és szolgáltató tevékenység fejlesztésére

Gazdaság, 2019.04.04

Miután több nagy cég is telepített Magyarországra gyártókapacitást, most arra ösztönzik őket, hogy mérnöki és szolgáltató tevékenységet hozzanak az országba - mondta Menczer Tamás a Think.BDPST konferencia megnyitóján csütörtökön Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hangsúlyozta: ennek érdekében alakították át a támogatási rendszert, hogy már azok a cégek is kaphassanak kormányzati forrásokat, amelyek új technológiát telepítenek az országba. "Made in Hungary volt, Invented in Hungary lesz" - mondta.

Többek között ezért is érdemes szerinte a befektetők és startupok számára, hogy Magyarországon tervezzék a jövőjüket.

Hozzátette: minden mozgásban van, a kormány feladata, hogy lássa és felismerje a világgazdasági változásokat és felkészüljön ezekre. A kormány ennek jegyében dolgozik és végzi külgazdasági tevékenységét.

A kormányzati munka is hozzájárult ahhoz, hogy évről évre rekordot dönt a Magyarországra érkező befektetések száma. 2018-ban az innovációs szektorban 29 projektet zártak le, ami 60 százalékos növekedés az egy évvel korábbi szinthez képest - emelte ki az államtitkár.

Hozzáfűzte: a befektetők politikai stabilitást és kiszámítható gazdaságot keresnek, és ez Magyarországon adott.

Menczer Tamás megjegyezte, Magyarország szeretne az okos közlekedésben a világ élvonalában maradni, ezt a célt szolgálja a hamarosan megnyíló zalaegerszegi tesztpálya, ahol önvezető autókat tesztelhetnek.

Iain Lindsay, az Egyesült Királyság Magyarországra akkreditált nagykövete köszöntő beszédében azt hangsúlyozta, országa kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy az Európai Unió élen járjon a kutatások területén. Ehhez magas hozzáadott értékre és a világra való nyitottságra van szükség.

Jelezte: a Brexit kimenetelétől függetlenül az Egyesült Királyság folytatja kutatási együttműködéseit európai partnereivel.

A nagykövet ismertette, hogy az Egyesült Királyság Európában az 5 legnagyobb innovátor között van, három egyetemük szerepel a világranglista első 7 helyén és minden egyetem befért a top 100-ba.

A kis- és közepes vállalkozások teljesítménye biztató, és az ország az uniós átlagnál több doktori fokozatot ad ki, ezek a hatások együtt javítják a versenyképességet és növelik a foglalkoztatást - mondta Iain Lindsay, hozzátéve: jó látni, hogy egyre több magyar startup cég választja Nagy-Britanniát a világpiacra való betöréshez.

Szalay-Bobrovinczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese a megnyitón azt mondta, az innováció és fenntarthatóság a fővárosban nem opció, hanem követelmény, mert, ha nem figyelnek oda a város jövőjére, akkor elveszíthetik azt. A siker kulcsa, hogy olyan megoldásokat találjanak, amelyek 20 év múlva is aktuálisak lesznek - fogalmazott.

Hozzátette: fontosak az ágazati stratégiák és a tudásra való építés, mert most kell tudni, hogy 20-30 év múlva milyen városban akarunk élni.

Hangsúlyozta: ahhoz, hogy Budapest a jelenleginél is fontosabb szereplő legyen Európában, tudásalapú gazdaságot kell létrehozni, fejleszteni kell a kutatás-fejlesztési tevékenységet és korszerű, olcsó internetet kell kínálni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!