Meredeken csökkentek a német feldolgozóipar új megrendelései augusztusban

Gazdaság, 2021.10.06

Két kiugróan erős hónap után augusztusban meredeken, a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a német feldolgozóipar új megrendeléseinek értéke az előző hónaphoz képest a külső kereslet gyengülésének következtében.

A német statisztikai hivatal (Destatis) szerdán közölte, hogy az előzetes adatok szerint szezonális és naptári hatással kiigazítva augusztusban az előző hónaphoz képest 7,7 százalékkal csökkentek az új megrendelések.

Elemzők 2,1 százalékos csökkenésre számítottak a júliusi 4,9 százalékos növekedés után.

A vártnál jóval erősebb csökkenés részben arra vezethető vissza, hogy az egyéb járműgyártás (repülőgépek, hajók vonatok) ágazat az előző két hónaptól eltérően nem kapott nagy megrendeléseket. A nagy megrendelések nélkül számolva az új rendelésállomány 5,1 százalékkal csökkent augusztusban.

Éves összevetésben naptári hatással kiigazítva 11,7 százalékkal nőttek az új megrendelések augusztusban az előző hónapban mért 26,1 százalékos emelkedés után. Elemzők jóval erősebb ütemű, 33,7 százalékos növekedést vártak.

Ezzel együtt is tavaly februárhoz, a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedését megelőző utolsó, "békebeli" hónaphoz képest augusztusban szezonális és naptári hatással kiigazítva 8,5 százalékkal volt nagyobb az új megrendelések értéke.

Augusztusban az előző hónaphoz képest a hazai megrendelések 5,2 százalékkal, a külföldiek pedig 9,5 százalékkal csökkentek. Az euróövezeti országok új megrendelései 1,6 százalékkal emelkedtek, de a világ többi országéi 15,2 százalékkal csökkentek.

A félkész termékeket gyártó német vállalatok megrendelései 2,8 százalékkal, a beruházási javakat gyártó vállalatoké pedig 11,1 százalékkal csökkentek júliushoz képest. A fogyasztási cikkek termelői 2,7 százalékos visszaesésről adtak számot.

Júliusban a feldolgozóipar új megrendeléseinek értéke a vonatkozó adatok feljegyzésének kezdete, 1991 - Németország újraegyesítése - óta nem látott szintre futottak fel, megdöntve ezáltal a korábbi, 2017 decemberében elért rekordot. Az erőteljes emelkedésnek alapvetően az volt az oka, hogy több nagy megrendelés futott be, főleg a hajóépítési ágazathoz. A nagy megrendeléseket leszámítva havi szinten 0,2 százalékkal csökkent az új megrendelések állománya júliusban.

A világ többi részéhez hasonlóan a német feldolgozóiparban is komoly nehézségeket okoznak a szűk ellátási keresztmetszetek. A gyártást hátráltatja, az árakat pedig felfelé húzza a nyersanyagok és olyan alkotóelemek, mint például a félvezetők hiánya.

Németország hazai összterméke (GDP) 1,6 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző negyedévhez képest, míg az első negyedévben 2,0 százalékkal csökkent. Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 9,8 százalékkal nőtt a német GDP a második negyedévben az első negyedévi 3,3 százalékos csökkenés után.

A kormány arra számít, hogy idén 3,5 százalékkal bővül a gazdaság, jövőre pedig 3,6 százalékra gyorsul az ütem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!