Mérsékelt ütemben nőtt a kanadai gazdaság teljesítménye a negyedik negyedévben

Gazdaság, 2021.03.02

Mérsékelt ütemben nőtt a kanadai gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben, de a koronavírus-járvány által uralt 2020-as évben így is rekordmértékű visszaesést szenvedett el.

A kanadai statisztikai hivatal kedden közölte, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 2,3 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest október-decemberben.

Negyedéves összehasonlításban január-márciusban 1,9 százalékkal, április-júniusban pedig 11,4 százalékkal csökkent, míg július-szeptemberben 8,9 százalékkal nőtt a GDP.

Az év egészében 5,4 százalékkal esett vissza a kanadai gazdaság teljesítménye, ami a negyedéves adatok gyűjtésének kezdete, 1961 óta a legrosszabb érték. Egy évvel korábban, 2019-ben 1,9 százalékkal nőtt a gazdaság.

Évesített ütemben Kanada hazai összterméke 9,6 százalékkal nőtt október-decemberben, ami jóval erősebb teljesítményt jelent a szomszédos Egyesült Államok 4,1 százalékánál. Elemzők gyengébb adatot, 7,5 százalékot vártak a harmadik negyedévben mért 40,6 százalékos emelkedés után.

A negyedik negyedévben a vállalati készletbefektetések növekedése, a kormányzati kiadások emelkedése, valamint a vállalati tőkebefektetések és az ingatlanberuházások húzták a gazdaságot.

Kanada a világ legfejlettebb országai közé tartozik, a világ tizedik legnagyobb gazdasága és egyike a világ tíz legnagyobb kereskedőnemzetének.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!