Mérséklődött a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése júniusban

Gazdaság, 2021.07.01

Mérséklődött a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése júniusban, miután a Dél-Kínában megjelent, újabb koronavírus járványgóc rányomta a bélyegét a termelésre, a nemzetközi járványhelyzet miatt pedig továbbra is nyomott maradt a belföldi és a külföldi kereslet.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös, kis- és középvállalatokra összpontosító felmérésének csütörtökön közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a májusi 52,0 pontról 51,3 pontra csúszott vissza júniusra. Elemzők enyhébb mérséklődésre számítottak, 51,8 pontot valószínűsítve. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal.

A termelés részindexe 2020 márciusa óta a legkisebb mértékű növekedést jelezte. A felmérésben részt vevő vállalatok elmondása alapján ez elsősorban a járványhelyzetnek és beszerzési nehézségeknek volt betudható. Az új megrendelések állománya szintén mérséklődő ütemben bővült a múlt hónapban. Az új exportmegrendelések állományát tükröző részindex stagnált, mindazonáltal a májusi adat a megelőző hat hónap legerősebbje volt.

A foglalkoztatottság alindexe, ugyan minimális mértékben, de 2013 januárja óta a második legnagyobb ütemben nőtt júniusban. Az alkalmazotti létszám bővítése mellett döntő cégek a lépést elsősorban az új megrendelések kitartó élénkülésével, valamint a termelési kapacitás bővítésével magyarázták.

A múlt hónapban enyhült a vállalatokra nehezedő inflációs nyomás. Ugyan a költségterhek a növekvő nyersanyagárak miatt meredek ütemben emelkedtek júniusban is, a beszerzési árak inflációja az elmúlt hét hónap legalacsonyabb szintjére mérséklődött. A termelői árakat ennek köszönhetően a legkisebb mértékben emelték február óta.

A feldolgozóipari kis-és középvállalatok továbbra is derűlátással tekintenek a piac jövőjére, abban bízva, hogy a világgazdaság folytatja a járvány utáni helyreállást. Az üzleti várakozások részindexe mindazonáltal változatlan maradt a májusi, négy havi mélypontnak számító szinthez képest.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatok tükrében úgy értékelte, hogy a feldolgozóipar a világjárvány hatásai ellenére stabilan növekedett júniusban. Kiemelte: az év második felében csökkeni fog a tavalyi, alacsony bázisadatok hatása. Hozzátette: az inflációs nyomás és a gazdasági növekedés lassulása továbbra is komoly kihívást jelentenek Kína számára.

A kínai statisztikai hivatal szerdán tette közzé az inkább nagyobb, állami kézben lévő vállalatokra fókuszáló, hivatalos feldolgozóipari BMI-t. A hivatalos májusi adat - 50,9 pont - a feldolgozóipari teljesítmény stabil növekedését tükrözte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!