Mérséklődött a termelői árak emelkedésének üteme Kínában novemberben

Gazdaság, 2021.12.09

Mérséklődött a termelői árak emelkedésének üteme Kínában novemberben a termelőeszközök árainak enyhülését követően, miután az elmúlt két hónapban a kínai termelők rekordmértékben emelték áraikat a rájuk nehezedő inflációs nyomás kezelésére.

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint a termelői árak éves bázison 12,9 százalékkal nőttek novemberben. Ez enyhülést jelentett az októberi, rekordmagasnak számító, 13,5 százalékos növekedési ütemhez képest, mindazonáltal így is a második legmagasabb volt azóta, hogy 1996 októberében elkezdték közzétenni a havi adatot. Elemzők markánsabb mérséklődésre számítottak, 12,4 százalékos árbővülést valószínűsítve.

Az áremelkedés enyhülését a termelőeszközök árainak visszafogottabb bővülése idézte elő a múlt hónapban. Az energiaellátás javulását követően a szénkitermeléssel és -finomítással foglalkozó ágazatban éves bázison számítva 88,8 százalékos áremelkedést jegyeztek fel novemberben, 14,9 százalékkal alacsonyabbat, mint októberben. A kőolaj- és földgázkitermeléssel, valamint a tüzelőanyagok feldolgozásával foglalkozó szektorban ugyanakkor folytatódott az áremelkedés ütemének gyorsulása. A felmérés során vizsgált 40 ipari ágazat közül azonban novemberben 37-ben regisztrálták a termelői árak növekedését, ami eggyel több szektort jelent októberhez képest.

Havi összevetésben a termelői árak változatlanok maradtak, míg az év első tizenegy hónapjában 7,9 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához képest.

A fogyasztói árindex éves bázison számított növekedése novemberben 2,3 százalékos volt. Ez tavaly augusztus óta a legnagyobb mértékű áremelkedésnek számít. Elemzők mindazonáltal még ennél is nagyobb ütemű, 2,5 százalékos áremelkedést valószínűsítettek az októberi, 1,5 százalékos adat után. Tung Li-csüen, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben az élelmiszerek árának emelkedése mellett a tavalyi, alacsony bázisadatnak tulajdonította a markáns növekedést. Az élelmiszerárakat novemberben a zöldségek árának 30 százalék fölé gyorsuló emelkedése húzta felfelé. Továbbra is jelentős - éves bázison számítva 30 százalék feletti - és növekvő ütemű emelkedést regisztráltak emellett a gázolaj- és a dízelárak tekintetében.

Havi összevetésben a fogyasztói árindex 0,4 százalékkal nőtt októberről novemberre, míg az év első tizenegy hónapjában 0,9 százalékkal emelkedett a múlt év azonos időszakához képest. A statisztikai hivatal szakértője szezonális tényezők mellett az emelkedő előállítási költségeket, valamint a szórványosan megjelenő járványgócokat jelölte meg az áremelkedés okaiként.

Az élelmiszerek és energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció 1,2 százalékkal emelkedett novemberben éves összehasonlításban. A növekedés üteme enyhén visszafogottabbá vált az októberi, 1,3 százalékoshoz képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!