Mérséklődött az euróövezet gazdasági teljesítménycsökkenése novemberben

Gazdaság, 2022.12.05

Lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének zsugorodása novemberben az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet hétfőn ismertetett beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges adata szerint.

Novemberben a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat összesítő kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke a közel két hete ismertetett előzetes adattal megegyező, 47,8 pont lett, két hónapja a legmagasabb, az októberi 47,3 pont után.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Az index összetevői közül a szolgáltatóipari BMI 48,5 pont lett, minimálisan gyengébb az októberi 48,6 pontnál.

Az euróövezet korábban ismertetett feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe az októberi 46,4 pontról 47,3 pontra, kéthavi csúcsra emelkedett.

Az euróövezeti országok közül Spanyolországnak volt a legmagasabb kompozit BMI mutatója novemberben, 49,6 pont, ami háromhavi csúcs.

Sorrendben Olaszország következett 48,9 ponttal, szintén háromhavi csúccsal. A harmadik legmagasabb kompozit mutató Írországé volt 48,8 ponttal, ez 21 havi mélypontnak felel meg. Ugyancsak 21 havi mélyponton volt novemberben Franciaország kompozit BMI indexe, 48,7 ponttal. Németországé volt az ötödik legmagasabb mutató, a 46,3 pontos kompozit index 3 havi csúcsnak felelt meg.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza az adatokat kommentálva úgy vélte, hogy az üzleti aktivitás novemberi folytatódó csökkenése tovább növeli annak az esélyét, hogy az eurózóna gazdasága recesszióba süllyed. Ez a recesszió azonban - a folyó negyedév első két hónapjának ismert adatai alapján - igen mérsékelt lesz, csupán 0,2 százalék - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!