Mérséklődtek a háztartások inflációs várakozásai az euróövezetben

Gazdaság, 2023.06.06

Mérséklődtek a háztartások inflációs várakozásai az euróövezetben áprilisban - közölte az Európai Központi Bank (EKB) kedden.

A következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozások mediánja áprilisban 4,1 százalékra csökkent a márciusi 5,0 százalékról, míg a három évre előretekintő várakozás 2,9 százalékról 2,5 százalékre esett vissza - közölte az EKB.

A felmérés hat eurózóna tagállamban 14 ezer felnőtt bevonásával készül havi szinten.

A fogyasztók arra számítanak, hogy nominális jövedelmük 1,1 százalékkal fog növekedni a következő 12 hónapban, szemben a márciusi 1,3 százalékos várakozással.

A következő 12 hónapra vonatkozó nominális költésnövekedés megítélése a fogyasztók körében 3,8 százalékra csökkent az előző havi 4,1 százalékról.

Az Eurostat múlt heti, előzetes adatai szerint májusban 6,1 százalékra csökkent az éves infláció az euróövezet 19 országában, az áprilisi 7,0 százalékról és 0,2 százalékkal maradt el az elemzői várakozások átlagától.

Az éves fogyasztói árindex 2022 októberében 10,6 százalékon tetőzött az eurózónában, azóta április kivételével a fogyasztói árak lassuló ütemű növekedéséről számolt be az Eurostat.

Az EKB-n belül a szigorúbb monetáris politika egyik képviselőjének tartott holland jegybankár, Klaas Knot szerint a hosszú távú inflációs várakozások megfelelően horgonyzottak és egyre több jel utal arra, hogy az EKB kamatemelései működnek. 2022 júliusa óta az irányadó kamatlábak 375 bázisponttal emelkedtek.

Knot mellett az EKB más döntéshozói szerint is újabb 25 bázispontos kamatemelésről dönthet a frankfurti székhelyű jegybank a következő két ülésén.

A legközelebbi, június 15-i kamatdöntő ülésen a makrogazdasági előrejelzéseket is frissítik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!