Mezőkövesd lehetőségei és látnivalói

Gazdaság, 2018.12.25

Az Észak-Magyarországi turisztikai régió területén, Borsod-Abaúj-Zemplén megye délnyugati szegletében található Mezőkövesd városa. A település nagyobb földrajzi egységek és fontosabb közútvonalak mentén terül el: az Északi-középhegység és az Alföld pusztaságának találkozásánál fekvő település sajátos turisztikai rendeltetése vitathatatlan a térségre nézve.

Mezőkövesd
Az Északi-középhegység részét képző Mátra-Bükk turisztikai lehetőségekben gazdag vidéke és a hazánk területének nagy hányadát lefedő Alföld területéhez tartozó Tisza-tó üdülőkörzetének átmeneteként is értelmezhető város számos lehetőségekkel körülvéve, sajátos hagyományaival és kulturális értékeivel egyaránt tartogat lehetőségeket az érdeklődő idelátogatók számára. A térség olyan tájvédelmi körzetek ölelésében található, mint a Bükki, az Aggteleki- és a Hortobágyi Nemzeti Park, illetve a Tisza-tó üdülőkörzet. Jelentősen befolyásolja még a város szerepkörét Eger és Miskolc közelsége is.

A város turisztikai vonzerejét jelentősen befolyásolják a matyó népművészet kulturális emlékeit idéző megvásárolható kézműves termékek, egyedülálló látnivalók, és az ezekkel kapcsolatos rendezvények is. A hagyományos matyó kultúra és népművészet legismertebb és legváltozatosabb megnyilatkozási formája a hímzés, és az annak felhasználásával létrejött népviselet.

Idegenforgalmi vonzerejét napjainkban nem csupán a matyó kultúra megnyilatkozásai határozzák meg. A matyó hímzés mellet a másik dolog, ami rögtön az emberek eszébe jut Mezőkövesd városának hallatára, az Zsóry Gyógy-és Strandfürdő neve, amelyet az első három hazai gyógyfürdő között tartanak számon.

Mezőkövesd határában, az itt futó M3-as autópályának és a 3-as számú főútnak, illetve a városon keresztülhaladó vasútvonalnak is köszönhetően egész ipari körzet épült ki napjainkra. Az itt tevékenykedő termelővállalatok számos álláslehetőséget biztosítanak a helyi lakosság számára. A jó ipari berendezkedés és az idegenforgalmi vonzerő együttesének köszönhetően a város területén található kisebb vállalkozások is jónak mondható gazdasági helyzetben vannak, és szintén jelentős hányadát foglalkoztatják a lakosságnak a belvárosban található kereskedelmi munkahelyek, kisvállalkozások. Részletekről ide kattintva tájékozódhat.

A város látnivalói között érdemes megemlíteni a Matyó Múzeumot. A Tard, Szentistván és Mezőkövesd területén összegyűjtött népművészeti, gazdasági, ipari és használati tárgyak jelentős gyűjteményével rendelkező kiállítás a matyó népcsoport mindennapjait és életmódját hivatott bemutatni.

Megemlítendő a látnivalók sorában még a Mezőgazdasági Gépmúzeum is. A gépmúzeum tárlatában nagyjából 2600 kiállított darabbal találkozhatnak az idelátogatók, és ezek némelyike olyan ritkaságnak számító eszköz, amelyet még a 19. század végén készítettek. Több robbanómotoros és gőzüzemű is megtekinthető még kínálatukban.

Mezőkövesd egyik legautentikusabb kerülete a Hadas városrész. A matyó kultúra történelmi lenyomataként szolgáló városrész nádfedeles házaival, kis telkeivel, kanyargó, keskeny utcáival hitelesen őrizte meg a matyók egykori életformáját, és igyekszik napjainkban is felidézni annak hangulatát.

(X)
(Webrádió)

Címkék

Mezőkövesd
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!