Mi a feladata a lánckenő olajnak?

Gazdaság, 2023.03.19

A láncfűrész gépek eredményes működésének elengedhetetlen a jól működő lánc.

Olajcsere
Mi a feladata a lánckenő olajnak?

 Az egész gépezet működtetéséért ez az egyszerű eszköz felel, ezért is olyan fontos az, hogy mindig a megfelelő állapotban legyen. Ehhez szükség van olyan kiegészítőkre, mint amilyen a lánckenő olaj. Ennek a terméknek a segítségével meghosszabbíthatjuk az élettartamát.

A lánckenő olaj beszerzése és előnyei

A vásárlást manapság már könnyedén megoldhatjuk akár online is, például úgy, hogy felkeressük a FilterABC lánckenő olaj menüpontját. Természetesen ehhez tudni kell azt is, hogy nincs két egyforma termék, valamint az sem mindegy, hogy honnan vásárolunk.

A lánckenő olajnak számtalan előnye van: az első és egyben a legfontosabb az, hogy csökkenti a súrlódást. Vagyis az olajnak köszönhetően mérséklődik a lánc és a lánctárcsa között kialakuló erőhatás. Ez azért fontos, mert így kevésbé fog kopni az egész alkatrész és a hőképződés is kisebb lesz. Ezek összessége hozzájárul ahhoz, hogy a láncnak, valamint az egész gépnek hosszabb élettartama legyen.

Természetesen nem csak ez az egy feladata van. Emellett hatékonyan védi a lánctárcsát és a láncot a korróziótól, illetve a rozsdásodástól, amelyek elsősorban a nedvesség, valamint más környezeti hatások miatt jelentkeznek.

Ha megfelelően kenjük a láncot és a lánctárcsát, akkor az egész gép jobb teljesítményt fog nyújtani, mivel sokkal kevesebb energiára lesz szükség a mozgatásukhoz. A kevesebb energia azt is jelenti, hogy az üzemanyag fogyasztás is kisebb lesz, tehát ezzel a pénztárcánkat is kímélhetjük, nem csak az alkatrészeket.

Nem csak a korrózió és a rozsda veszélyes, hanem az oxidáció is. Ez azzal védhető ki, hogy a lánckenő olajban olyan adalékanyagok vannak, amik megakadályozzák a szennyeződések lerakódását és megnövelik az olaj élettartamát. Végül, de nem utolsó sorban csökkenti az egész gép működésének a zaját, mivel sokkal kisebb lesz a súrlódás az egyes alkatrészek között.

Ellenőrizzük gyakran a lánckenő olaj állapotát!

A lánckenő olaj hatásossága abban rejlik, hogy rendszeresen ellenőrizzük a mennyiségét és a minőségét, valamint pótoljuk, ha szükséges. Ehhez szükség van odafigyelésre, így érdemes kikérni egy hozzáértő szakember véleményét, hogy az adott készülék esetében milyen gyakran kell ellenőrizni a lánc, a lánctárcsa és a lánckenő olaj állapotát.

Nem mindegy honnan szerezzük be

Érdemes a lehető legjobb minőségű lánckenő olajat választani, amihez a legjobb megoldás az, ha hazai weboldalról rendeljük meg az ideális terméket. Legyen az általános használatú VG 150 lánckenő olaj fűrészgépéhez, vagy VG120 regenált (újrahasznosított) olaj olcsóbb fűrészekhez a folyamatos kenéssel biztosítható a hosszú gép-élettartam.

Látható tehát, hogy a lánckenés egy rendkívül fontos feladat, amihez minden esetben jó minőségű olajokat kell használnunk. Legyen körültekintő, és döntsön okosan!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!