Milyen átfutási idővel kell hitelügyintézés esetén számolnunk?

Gazdaság, 2022.10.04

A helyzet általában úgy hozza, hogy amikor hitelre van szükségünk, akkor gyorsan kell a pénz.

Hitel Persze tudjuk, hogy milyen fontos előretervezni a dolgainkat, az élet ezt mégis gyakran felülírja. Ilyen esetekben jó tudni, hogy milyen átfutási idővel számolhatunk, azaz: milyen gyorsan kapjuk meg a szükséges összeget.

Mikor számít a hitel átfutási ideje?

A hitelügyintézés – bár hitele válogatja - igen bonyolult folyamat, számtalan szempontra kell figyelmet fordítanunk. A hitel ügyintézésének időtartama mindig fontos, de van, amikor azonnal felvehető hitelre van szükségünk. Ilyenkor segíthet egy gyors baráti kölcsön is, amelyet aztán a bankhitelből rendezhetünk. Általában vészhelyzet idején van szükségünk sürgősen pénzre. Ilyen helyzet lehet az autó elromlása, nyáron a hűtőszekrény meghibásodása, egészségügyi problémák, temetés – és lehetne még folytatni a sort.

Általában kisebb összegű hitelhez gyorsan és már akár teljesen online ügyintézéssel is hozzájuthatunk. A jelzáloghitelek igénylése tarthat tovább, itt viszont lehet előzetes banki bírálatot kérni, hogy a kiválasztott lakás vásárlásakor már a hitel felvételében, összegében biztosak lehessünk.

Milyen hitelek közül választhatunk?

Vegyük sorra, hogy melyik hitel ügyintézése mennyi időt is vesz általában igénybe! Az ügyintézés ideális esetét vesszük alapul, amikor minden stimmel és gyorsan halad. Persze könnyen előfordulhat, hogy valamilyen szükséges dokumentum beszerzése, ügyintézési hiba vagy csak banki túlterheltség miatt is tovább tart a dolog.

A gyorshitelről sokan gondolják, hogy azonnal felvehető hitel, de itt is szükséges némi idő az ügyintézéshez. Ez egy külön kategória a személyi hiteleken belül, a gyors hitelfelvételhez jó előkészítés esetén 1-2 nap elegendő. A személyi kölcsönök a legismertebb hitelek közé tartoznak, sokan szeretik ezt a típust, mert a pénzt szabadon felhasználhatjuk bármire és nem szükséges ingatlanbiztosíték. Szintén gyors és akár online intézhető ma már a teljes hitelfelvétel. A saját bankunknál akár egy napon belül is felvehetünk kisebb összeget.

Az áruhitel általában egy boltban kiválasztott értékesebb műszaki cikk megvásárlásakor jut az eszünkbe. Előnye, hogy a hitel ügyintézése már a boltban elindítható és az ügyintézés alatt fenntartják nekünk a kiválasztott árucikket. A hitelkártyák és a folyószámlahitelek egy külön csoport, hiszen itt egy hitelkeretet tart a bank rendelkezésünkre, amiből bármikor lehívhatunk pénzt. Érthetően ez a leggyorsabb pénzfelvételi mód, hiszen a hitel elbírálása jóval korábban történik, mint az igénybevétel. A keretet általában évente újítják meg a számunkra.

Az azonnal felvehető hitel általában akkor szükséges, ha egy fogyasztási igényünkhöz keresünk kölcsönt. A hitelek másik csoportját a jelzáloghitelek képezik, nevüket a banki biztosíték
alapján kapták. Ezek általában nagyobb összegű kölcsönök és valamilyen ingatlan-tranzakcióhoz kapcsolódik a hitel igénybevétele. Ez alól kivétel az ingatlanfedezetű személyi hitel, ami megfelel a szabad felhasználású jelzáloghitel elnevezésnek – a két termék között érdemi különbség nincs. Tehát a jelzáloghitelek felvételekor ingatlanfedezetet szükséges adnunk a hitel biztosítékaként. Lássunk pár ismertebb jelzáloghitel típust!

A lakáshitel használt és új lakás megvásárlására vehető fel, de ha valaki saját maga építkezik, akkor külön építési hitel is rendelkezésére áll. Aztán van külön lakásfelújítási, korszerűsítési hitel is, ha nagyobb értékű munkálatokat végzünk el. Nagyon közkedvelt a zöld hitel, amelynél energetikai elvárásoknak kell megfelelnünk és „cserébe” nagyon kedvező fix 2,5 százalékos hitelt kapunk új lakás vásárlására vagy építésére.

Azt látnunk kell, hogy a jelzáloghitelek ügyintézése hosszadalmasabb, hiszen itt szükséges értékbecslés, szerződéskötés, földhivatali ügyintézés – és sorolhatnánk tovább az időigényes banki folyamatokat. Ezeknél a hiteleknél két héttől egy hónapig bármennyi időt igénybe vehet az ügyintézés. A fenti hitelekből nem egyszerű választani, de végül nekünk kell tudnunk, hogy mire van szükségünk, hogy aztán megkereshessük az adott célra leginkább megfelelő hitelt. Érdemes ebben a sorrendben gondolkodni és nem a gyorsaságot tekinteni a legfontosabb szempontnak. Az interneten találhatunk hitelkalkulátorokat, amelyek segítenek a különböző hitelek kondícióit, a bankok kínálatát összehasonlítani.

A hitel kiválasztásának szempontjai

Az tehát fontos, hogy ne csak a gyorsaság alapján döntsünk – sajnos kell idő a megfelelő hitel kiválasztásához, a banki ajánlatok összehasonlításához. A számunkra leginkább megfelelő hitelt az alábbi szempontok alapján érdemes megkeresni:

  • Mi a hitelfelvétel célja?
    Mekkora összegre van szükségünk?
    Milyen havi részletet tudunk vállalni? Milyen futamidő illeszkedik ehhez?
    Mennyire gyorsan kell a pénz?
    Milyen biztosítékot tudunk a banknak felajánlani?

Ezekre a kérdésekre adott válaszok segítenek a megfelelő hitel kiválasztásában, a legjobb döntés meghozatalában.

Hogyan lehet a hitelfelvételt előkészíteni, gyorsítani?

Az azonnal felvehető hitel nem más, mint a már meglévő folyószámlahitel-keret. Ekkor ugyanis a számlánkhoz kapunk egy hitelösszeget, amelynek mértékéig többet költhetünk, mint a számlán lévő saját pénzünk. Itt nagy előny, hogy a hitel törlesztése is bármikor, bármilyen részletekben megtörténhet. A másik lehetőség, hogy a pénzügyeinket rendezetten kézben tartjuk, nincsenek késedelmes tartozásaink, nem szerepelünk negatív KHR-listán és így tovább. Jól előkészítve a folyamatot, valóban gyorsítani tudjuk az ügyintézést.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!