Mindennapos rutinok - a valódi fejlődésért

Gazdaság, 2021.04.08

Rengeteg olyan feladata, napi rutinja van minden egyes embernek, ami hozzátartozik ahhoz, hogy sikerrel vegyen egy napot. Ugyanez igaz a munkára is.

Lean.org Miközben dolgozunk, számtalan rutint is végrehajtunk, hogy teljesítsük a napi követelményeket.

Amikor egy nagyobb cég működésében kell gondolkodni, akkor is meg kell érteni azt, hogy minden egyes nap tenni kell azért, hogy a fenntartható fejlődés érdekében eddig megtett lépések fennmaradjanak és folyamatosan működőképesek is legyenek. Mit is jelent ez pontosan?

Napi rutin a vállalat sikerei érdekében

Valahogy ahhoz hasonlóan kell elképzelni, ahogy azt A menedzsment munkája című könyvben hozzák példának. A vállalat a példa szerint olyan, mint egy homokvár, amit minden egyes nap építgetni, javítgatni kell egy kicsit. Amennyiben nem sajnáljuk rá az időt és energiát, akkor a napi karbantartásnak és fejlesztésnek köszönhetően megmarad a kastély. Ha azonban elmulasztjuk a mindennapi feladatokat elvégezni, akkor nem hogy fejleszteni nem fogunk, hanem egyszer csak azon kaphatjuk magunkat, hogy az építménynek annyi, s egészen az alapoktól kezdve építhetünk újra mindent.

Ez a kérdés, választhatok?

A homokvár állagmegóvása azon vezetői rutinok eredménye, amit nap mint nap elvégzünk annak érdekében, hogy közösen megértsük a folyamatainkat, és a dolgozóink képességének fejlesztésén keresztül fejlesszük azokat. Tehát a vezetői rutinok célja kettős: elérjük és fenntartsuk a kitűzött eredményeket, valamint mindeközben fejlesszük a munkatársaink problémamegoldó képességét. Mindegyikre szükség van, hosszú távon nem működik egyik a másik nélkül, ha valóban egy tanuló, öngyógyító szervezetet szeretnék létrehozni.

A napi vezetői rutinok tehát nem csak segítenek optimalizálni a cégben zajló munkafolyamatokat, hanem a munkatársak képességfejlesztését is célozzák.

A vezetői rutinjaink következetes működtetése az eddigiekhez képest sokkal alaposabb megértés felé nyit új utat. A munkafolyamatok pedig valóban kontroll alá kerülnek. A hibákat még azelőtt helyrehozzák, hogy azok elhatalmasodnának.  

A tudatosan működtetett rutinjaink alkotta menedzsmentrendszernek és a mögötte megbújó elveknek köszönhetően minden egyes mutatóban jelentős javulás érhető el. Az elvégzett fejlesztések fenntarthatóvá válnak, ami az érintett mérőszámok szintjén mutatkozik majd meg. Ennek következtében pénzügyi szempontból is pozitív eredményeket várhatunk.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!