Minimálisan gyorsult az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménynövekedése novemberben

Gazdaság, 2021.12.01

A szűk ellátási keresztmetszetek ellenére minimálisan gyorsult az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménynövekedése novemberben.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató szerdán végleges adatként közölte, hogy az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 58,4 pont lett, ami ugyan kisebb a korábban előzetes adatként közölt 58,6 pontnál, de meghaladja az októberi 58,3 pontot.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A gyárak továbbra is logisztikai problémákkal, valamint termék- és munkaerőhiánnyal küzdenek, ami jórészt a koronavírus-világjárvány által okozott zavarokra vezethető vissza. A novembert ugyanakkor továbbra is az erős kereslet jellemezte, nőtt a rendelésállomány, miközben a gyártók készleteket kezdtek felhalmozni a gyártáshoz szükséges nyersanyagokból. A gyártók az emelkedő nyersanyagárakat a fogyasztókra hárítják, aminek hatására a kibocsátási ár az adat 19 éves kezelése óta legmagasabb szintre, 73,7 pontra emelkedett novemberben az októberi 72,6 pontról. Ez utóbbi egyebek között azt is jelenti, hogy a fogyasztói árak tovább emelkedhetnek az euróövezetben, ahol a kedden ismertetett előzetes adatok szerint novemberben rekordszintű, 4,9 százalék volt az infláció éves szinten.

A vizsgált nyolc euróövezeti ország közül Olaszországban rekordmagasan, 62,8 ponton állt a novemberi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index. A mutató Hollandiában 60,7 pontra, kilenchavi mélypontra, Írországban pedig nyolchavi mélypontra, 59,9 pontra süllyedt. A feldolgozóipari BMI Görögország esetében kéthavi mélypontra, 58,8 pontra esett. Ausztriában 58,1 pontra, Németországban pedig 57,4 pontra csökkent az index, mindkettő tízhavi mélypontnak felel meg. A spanyol BMI nyolchavi mélypontra, 57,1 pontra gyengült, miközben a francia index háromhavi csúcsra, 55,9 pontra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!