Mit érdemes tudni az elektromos energiával történő fűtésről?

Gazdaság, 2020.11.23

Az elektromos energiával történő fűtési módok manapság egyre inkább teret nyernek.

Belső tér De milyen előnyei vannak az ilyen rendszereknek, és kinek ajánlott a használatuk? Cikkünkből minden kérdésre választ kaphat!

Az elektromos fűtőtestek típusai

Akik szeretnék lakásukat vagy nyaralójukat korszerű elektromos fűtéssel ellátni, többféle típusú fűtőtest közül választhatnak, bár a köznyelv gyakran mindegyiket radiátornak hívja:

  • Az elektromos konvektorok központi eleme a fűtőbetét, amely az átfolyó áram segítségével hőt termel. Így a készülék alján beáramló hideg levegő felmelegítve, felül távozik a fűtőtestből.

  • Az elektromos radiátoroknál az áram felforrósítja a készülékben lévő folyadékot, amely így felmelegíti a fűtőtest külsejét és ezen keresztül adja le a hőt. Működési elvének köszönhetően a radiátorok a konvektorokkal ellentétben képesek a hőtárolásra, tehát még azután is melegítenek, hogy leállnak.

  • A hőtárolós kályhák számítanak a leggazdaságosabbnak az elektromos fűtési módok közül. A készülék magját kiváló hőtartó képességgel rendelkező téglák alkotják, amelyek az éjszakai árammal felforrósított fűtőbetétek keringetett hőjét veszik fel és adják le szépen egyenletesen.

Az elektromos fűtés előnyei

Bármelyik fenti típusról is legyen szó, az elektromos fűtőberendezések legfőbb előnye a többi fűtési móddal szemben, hogy kiépítésük gyors és egyszerű, ezenkívül karbantartási igényük is minimális.  

A modern készülékek megjelenése nem csak esztétikus, de működésük is higiénikus: nincs szükség a helyigényes tüzelőanyag tárolására, nem keletkezik égéstermék, így a füst elvezetéséről sem kell gondoskodni, amelynek kiépítése igen költséges lehet.

Kinek ajánlott ez a fűtési mód?

Az elektromos fűtés kizárólagos fűtési módként alkalmazva, különösen kisebb területű, jól szigetelt épületek esetén ideális, ahol nagy hatékonysággal fejtheti ki melegítő hatását, vagy ahol más fűtési rendszerek kiépítése túl körülményes és drága lenne. Különösen alkalmas egy-egy olyan helyiség önálló fűtésére, amelynél szintén költséges lenne más techológia beszerelése, és csak a helyiség gyors felfűtése a cél (például fürdőszobák esetén). Kiegészítő fűtésként is kiválóan megállja a helyét hűvös, északi fekvésű vagy túlméretes szobák, esetleg gyerekszobák esetén, ahol különösen számít az egyenletesen meleg hőmérséklet.

A fentiek mellett jó megoldás szezonális jelleggel használt épületekbe, nyaralókba, ahol fontos, hogy az átmeneti időszakokban se legyen hideg, és télen is biztosítva legyen az ingatlan fagymentessége.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!