MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak év végéig emelniük kell az induló tőkét

Gazdaság, 2023.06.02

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteki közleményében.

A hazai pénzügyi vállalkozások induló tőkéjének legkésőbb az idén év végéig el kell érnie a 75 millió, 2026. december 31-ig pedig a 100 millió forintot. Ha egy pénzügyi vállalkozásnak hitel és pénzkölcsön nyújtásra is van engedélye, akkor 2023 végére induló tőkéjét minimum 100 millió, 2026 végére pedig 150 millió forintra kell növelnie - írja elő a hitelintézeti törvény korábbi módosítása. A 2020. január 1-jét követően alapított pénzügyi vállalkozásoknál már jelenleg is a 2026 végi induló tőkeösszegek szükségesek.

Az induló tőke a hitelintézeti törvény szerint az intézmény jegyzett tőkéjének (egyes tőkeelemek nélküli), tőketartalékának és eredménytartalékának összege. A pénzügyi vállalkozások saját tőkéje sohasem lehet kevesebb, mint induló tőkéjük és nem csökkenhet a jegyzett tőkéjük alá.

A jegybank vezetői körlevélben fogalmazta meg elvárásait az érintett piaci szereplők felé, illetve engedélyezési útmutatójával és az engedélyezésekkel, bejelentésekkel kapcsolatos gyakori kérdésekkel és válaszokkal is segítséget nyújt.

A körlevél emlékeztet: a pénzügyi vállalkozásnak be kell jelentenie az MNB számára az induló tőke megemeléséről szóló döntést. Ha a tőkeemelés nyomán nem változik meg a pénzügyi vállalkozás részvényeseinek tulajdoni hányada, akkor erről csak az emelésről szóló bejelentéshez fűzött megjegyzésben kell tájékoztatást nyújtaniuk.

Nincs szükség előzetes felügyeleti jóváhagyásra, ha a korábbi, már felügyeleti engedéllyel rendelkező tulajdonos(ok) vagy új tulajdonos(ok) részesedése csak olyan mértékben változik meg, amivel nem érnek el újabb limitet, például 15-ről 19 százalékra vagy 0-ról 9,9 százalékra. Ilyenkor is elegendő - a tőkeemelésről szóló bejelentéssel együtt - az MNB tájékoztatása a tulajdonhányad módosulásáról.

Az MNB a jövőben is nyomon követi az intézmények tőkehelyzetét, szükség esetén további lépéseket tesz a szektor biztonságos működésének a fenntartása érdekében - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!