TV műsor

MNB: az első fióktelep is megkapta a fogyasztóbarát otthonbiztosítási minősítést

Gazdaság, 2021.02.24

Sikerrel pályázott a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás programra a Luxembourgban bejegyzett Colonnade Insurance S.A. biztosítási fióktelep, így akár azonnal megkezdheti Magyarországon a jegybanknak bejelentett minősített termékek forgalmazását - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a jegybanknál folyik egy másik biztosító pályázatának elbírálása, és a felmérések szerint szinte az összes magyarországi biztosító tervezi, hogy elindítja fogyasztóbarát konstrukcióját.

Minden jel arra mutat, hogy a fogyasztóbarát otthonbiztosítások hamarosan széles körben elérhetővé válnak az ügyfelek számára - hangsúlyozta az MNB.

A fogyasztóbarát otthonbiztosítások ugyanakkora díjért magasabb szintű szolgáltatást nyújtanak az ügyfeleknek, fölösleges többletszolgáltatások és -kiadások nélkül, egyszerűen összehasonlítható módon, miközben a biztosítási szerződés egésze alatt ügyfélbarát kiszolgálást garantálnak. Az MNB pénzügyi stabilitási és fogyasztóvédelmi szempontból is fontosnak tartja, hogy a lakásbiztosítások piacán élénküljön a mai mérsékelt verseny az ügyfelekért.

A fogyasztóbarát otthonbiztosítás alapcsomagja elemi károkra és egyéb, a háztartásokat egzisztenciájukban alapvetően veszélyeztető tipikus kockázatokra nyújt fedezetet. Az alapcsomaggal kapcsolatos káresemények tartalmát az MNB egységesen, kötelezően határozta meg a biztosítóknak, családbarát, zöld és digitális szempontokat is figyelembe véve.

Kiegészítő fedezetként a lakáshoz közvetlenül kapcsolódó, gyakoribb káresemények is biztosíthatók, amelyek egységes megnevezését a jegybank határozta meg. Ezeken túl további káresemények biztosítására is vállalkozhat az adott biztosító.

A kommunikáció a biztosítóval, a kárbejelentés és a kárrendezés teljes folyamata digitálisan is intézhető. Az ügyfél egzisztenciális helyzetét fenyegető károk esetén a biztosítók rendkívüli kárfelmérési és kárrendezési eljárást alkalmaznak. A kárrendezés időtartama 100 ezer forint alatti kifizetésnél maximum 5, efölött 10 munkanap lehet. A lakásbiztosítás a megkötése utáni 3. negyedévtől 3 havonta igény szerint bármikor felmondható.

Az MNB a honlapján új információs felületet - www.mnb.hu/mfo - hozott létre a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosításra vonatkozó további adatok, információk, kérdések és válaszok bemutatására. A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítási termékek közti egyszerű eligazodást a jegybank által márciusban elindítandó összehasonlító oldal is támogatja majd - emelték ki a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!